EXCLUSIV // Venus din Târgoviște, fals sau descoperire epocală? B1.ro a solicitat opinia Asociației Europene a Arheologilor / Dr. Natasha Reynolds: „Arată ca statueta Willendorf. Se întâmplă rar ca două figurine sa fie asemănătoare” (FOTO)

EXCLUSIV // Venus din Târgoviște, fals sau descoperire epocală? B1.ro a solicitat opinia Asociației Europene a Arheologilor / Dr. Natasha Reynolds: Arată ca statueta Willendorf. Se întâmplă rar ca două figurine sa fie asemănătoare (FOTO)
Foto: Muzeului Evoluției Omului

EXCLUSIV // Fals grosolan sau descoperire epocală? Statueta tip Venus, găsită la Piatra Neamț (Poiana Cireșului) de o echipă de arheologi de la Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște și presupusă a fi veche de peste 17.000 de ani, continuă să nască discuții aprinse în spațiul public.

B1.ro a decis să apeleze la Asociația Europeană a Arheologilor care reunește specialiști de la cele mai mari universități din Europa, pentru a obține o părere avizată în acest caz. Solicitarea noastră a fost redirecționată către Dr Natasha Reynolds, care face studii post doctorale la Universitatea din Bordeaux. Domeniul ei de activitate este studiul ornamentelor personale din Paleolitic în Europa de Est. După ce a analizat datele și fotografiile cu statueta, Dr Natasha Reynolds a ajuns la concluzii care nu aduc deloc onoare cercetătorilor români ce susțin că au făcut decoperirea.

Foto: „Venus” de la PiatraNeamț

Eu chiar lucrez pe perioada gravetiană în Europa Centrală și de Est și am făcut anumite cercetări pe figurine feminine tip Venus, deși nu asta este specializarea mea. Nu știam despre descoperirea din România până la mail-ul dumneavoastră.

Din punctul meu de vedere arată foarte ciudat pentru o figurină „Venus” (personal nu prea îmi place termenul dar este ok). În general este o mare varietate printre aceste figurine și se întâmplă foarte rar ca două figurine să fie foarte asemănătoare, mai ales două din regiuni diferite. Aceasta însă arată mult ca statueta Willendorf din Austria. Cu toate acestea statueta din Willendorf este datată, folosind radiocarbon, cu 25.000-24.000 de ani î.Hr. Cu 7000-8000 de ani mai veche decât este datată figurina din România. De asemenea figurina din România este foarte plată, ceea ce este foarte ciudat.

Mircea Anghelinu, pe care îl stimez mult, este un arheolog excelent, deci dacă el critică descoperirea l-aș lua în serios. Sugestia sa ca artefactul să fie examinat la microscop pentru urme de lucru cu metal este în opinia mea o idee foarte bună’’, a transmis pentru B1.ro Dr Natasha Reynolds de la Universitatea din Bordeaux.

Foto: Venus din Willendorf

Mircea Anghelinu este decanul Facultății de Stiințe Umaniste a Universității Valahia din Târgoviște și a fost elevul lui Marin Cârciumaru, care conduce echipa de arheologi ce susține că a decoperit artefactul. Acesta își critică profesorul și susține că statueta ar putea fi un fals.

’’Ceea ce s-ar fi cuvenit făcut însă ar fi fost o analiză microscopică detaliată a urmelor de prelucrare și de uzură, care să asigure comunitatea științifică și publicul larg cel puțin că statueta nu a fost realizată cu trei zile înainte de descoperire. Prelevarea de mici eșantioane din interiorul inciziilor (care ar putea identifica, de exemplu, urme stânjenitoare de… metal) ar fi putut completa aceste analize. Specialiști și laboratoare capabile să realizeze această analiză există atât în România, cât și în străinătate. Din păcate, descoperitorii, care și-au pus problema autenticității și au trecut sub tăcere problemele contextului de descoperire, nu au apelat la (sau nu au făcut publică) o asemenea certificare” a transmis printr-un mesaj pentru Libertatea.ro Mircea Anghelinu.

Statuia miniaturală în cauză, prezentată pe 18 decembrie 2019, este un simbol al feritilității veche de 17.200 de ani, și ar fi fost descoperită de cercetătorii din Târgoviște la Piatra Neamț. Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm și păstrează urme diverse de prelucrare. Statuetele de acest tip se numesc Venus pentru că atunci când în 1908 a fost descoperită Venus de Willendorf, cel care a descoperit-o, Hogo Obermaier a venit cu această denumire, iar ceilalți arheologi i-au urmat îndemnul de a denumi pe toate Venus. Nu toate se pretează la această denumire, pentru că unele sunt doar fragmente, unele sunt foarte stilizate și nu au formele foarte opulente.