Pasiunea prinţului Charles pentru Transilvania, de notorietate chiar și în SUA

Pasiunea prinţului Charles pentru Transilvania, de notorietate chiar și în SUA
Foto: telegraph.co.uk

Pasiunea prinţului Charles pentru Transilvania a ajuns de notorietate chiar şi pentru jurnaliştii americanii. Potrivit publicaţiei San Francisco Chronicle, Transilvania, „un rai liniştit,  bijuteria din coroana României'”, a reuşit să cucerească inima prinţului Charles.

La o zi după ceremoniile extravagante prilejuite de Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, prinţul Charles a plecat în Transilvania, pentru a se bucura de scenele rurale, desprinse parcă din poveştile fraţilor Grimm. În Saschiz, micuţul sat de secol XIII, viaţa pare că s-a oprit din loc, scriu jurnaliştii de la San Francisco Chronicle.

Inclus de UNESCO în patrimoniul internaţional pentru biserica fortificată, păşunile bogate, livezile pline de fructe netratate cu fertilizatori artificiali, satul transilvănean este o comoară care îi atrage pe occidentalii precum prinţul Charles, care caută o viaţă mai liniştită.

Dupa căderea comunismului în ’89, aminteşte publicaţia citată, regiunea a fost afectată de declin economic şi social, pe măsură ce zeci de mii de tineri saşi, educaţi, au emigrat în Germania căutând locuri de muncă mai bune.
Plecarea lor a lăsat un gol în comunitate, însă se naşte o noua tendinţă: antreprenori, majoritatea britanici, se mută în Transilvania pentru a transforma bogăţia terenului în afaceri înfloritoare, prietenoase cu mediul şi care oferă localnicilor şansa de a avea o slujbă.

Socul este regele culturilor de aici – cele 26 de tone cumpărate de o companie britanică de la 1.200 de localnici reprezintă doar 3-4% din producţia locală. Sucul de soc se vinde în magazinele cele mai fine. Mierea produsă aici a primit sigiliul regal al prinţului Charles.

Intersul prinţului Charles pentru regiune, vizita fiului său Harry de Paşte, au dat un impuls turismului şi interesului pentru zonă, încheie jurnaliştii americani.

Prințul Charles, îndrăgostit de Transilvania

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21183').select();" id="embed_text_21183" />