Patru persoane reținute de DNA în ancheta privind „vaccinarea la chiuvetă” de la Vama Petea. Asistente și registratori medicali ar fi dat certificate false pentru circa 300 de euro

Patru persoane reținute de DNA în ancheta privind „vaccinarea la chiuvetă” de la Vama Petea. Asistente și registratori medicali ar fi dat certificate false pentru circa 300 de euro
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii anticorupție au reținut pentru 24 de ore patru suspecți în ancheta privind „vaccinarea la chiuvetă” de la centrul organizat în Vama Petea. Potrivit DNA, este vorba despre două asistente și doi registratori medicali, care ar fi pretins și primit în mod repetat sume cuprinse între 250 și 300 de euro de la persoane care voiau adeverințe de vaccinare și certificate verzi fără să se și vaccineze efectiv.

Anterior, coordonatorul campaniei de vaccinarea se arătase mâhnit și spunea că, din punctul său de vedere, „este absolut rușinos pentru corpul medical care participă la astfel de acțiuni frauduloase și care încurajează astfel de acțiuni”: „Trebuie să înțelegem că nu ne putem juca cu lucruri care afectează grav sănătatea oamenilor și afectează grav credibilitatea României pe plan internațional”.

„Vaccinare la chiuvetă” la Vama Petea: DNA a reținut patru persoane în cadrul anchetei

DNA Oradea a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 noiembrie 2021, a suspecților:

  • HOBLEA DANIELA-IOANA, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare,  pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată;
  • ILIEȘ MARC și BURICEANU HOREA, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată;
  • SIM VOICHIȚA-CAMELIA, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor și o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupție, primii trei suspecți „ar fi pretins și primit, în mod repetat,  sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin”.

„Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă.  Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la  Direcția de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid”, au mai precizat procurorii.

Mijloacele de probă au scos la iveală două moduri de acțiune, spune DNA.

„Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare,  însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare”, mai menționează DNA.

Ulterior, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare, iar la momentul predării acestora către cei interesați ea încasa și sumele de bani cu titlu de mită.

„Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții  Hoblea Daniela,  Ilieș Marc și Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru «serviciile» lor”, a adăugat DNA.

Suspecții ar fi generat acest gen de adeverințe doar în anumite ture, „ture în care în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor”.

Procurorii anticorupție au amintit și de perchezițiile efectuate marți și au menționat că au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

DNA spune că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

„Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a conchis DNA.