Percheziții în Caraș-Severin și Hunedoara, la suspecți de evaziune în industria lemnului

Percheziții în Caraș-Severin și Hunedoara, la suspecți de evaziune în industria lemnului
Foto: business24.ro

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Caraş-Severin şi procurorii DIICOT au făcut, joi, 12 percheziţii la domiciile unor persoane suspectate de evaziune fiscală în industria lemnului, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 6 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Cercetările în dosar, începute în 2013, au vizat un grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală în industria lemnului, conform sursei citate.

Membrii grupului infracţional ar fi desfăşurat, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, activităţi economice ilegale, pe diferite perioade de timp, după care firmele ar fi fost introduse în insolvenţă şi radiate.

Din cercetări a rezultat şi că societăţile în cauză nu ar fi declarat organelor fiscale livrările de material lemnos efectuate către alte societăţi comerciale din ţară, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxei pe valoare adăugată aferente operaţiunilor comerciale şi prejudiciind bugetul consolidat al statului.

„Firmele au avut durată relativ scurtă de funcţionare, urmată de radierea acestora şi înfiinţarea unei alte societăţi, care prelua activitatea şi clienţii societăţii anterioare, radiate în scopul ascunderii activităţii infracţionale. Cinci dintre aceste firme au avut ca sediu social aceeaşi adresă, respectiv o casă nelocuită din localitatea Parvova. O parte a acestor societăţi comerciale ar fi fost înfiinţate pe numele unor persoane de condiţie financiară modestă, care nu ar fi avut în fapt nicio implicare în activitatea comercială”, se arată în comunicat.

Totodată, o parte din membrii grupării ar fi deschis mai multe conturi pentru societăţile pe care le coordonau, în care erau virate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea facturilor emise pentru livrarea materialului lemnos către diferite firme. Banii viraţi în aceste conturi erau retraşi ulterior fără niciun fel de justificare, susţin anchetatorii.

În urma percheziţiilor de joi, șase persoane au fost duse la DIICOT Timişoara pentru audieri, acestea fiind suspectate de constituire în grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.