Peste 50% din culturile din Hunedoara și peste 30% din cele din Brașov, afectate de secetă

Peste 50% din culturile din Hunedoara și peste 30% din cele din Brașov, afectate de secetă
Foto: dcnews.ro

Update: Și în Covasna autoritățile spun că seceta a compromis 30 la sută din culturi, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar o astfel de secetă nu s-a mia înregistrat în județi din 1946.

Mai mult de jumătate din suprafețele cultivate în județul Hunedoara și peste 30 la sută din cele din județul Brașov sunt afectate de secetă. În Hunedoara, populația se confruntă și cu lipsa apei, deoarece fântânile și pârâurile au secat, autoritățile fiind nevoite să apeleze la alimentarea cu cisterne.

„Culturile de plante medicinale sunt afectate în proporție de 80 la sută. Seceta a compromis culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreț, floarea-soarelui și rapiță, unde sunt afectate între 50 și 60 la sută din suprafeță,” au declarat reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Hunedoara, citați de Mediafax.

În Brașov, unde peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, nu sunt probleme mari legate de furnizarea apei. Într-o singură comună există dificultăti legate de necesarul de apă pentru animale.

Suprafața totală a terenurilor cultivate în acest județ este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă pășunile și fânețele naturale.

„Menționăm căîntreaga suprafațăagricolă a județului Brașov este afectatăde căldură și seceta excesivă, persistentă în timp. Pentru suprafețele afectate nu au fost întocmite procese-verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluție și efectele negative se pot accentua,” a declarat directorul Direcției Agricole Brașov.

Afectarea culturilor nu este singura problemă cauzată de secetă. De săptămâna trecută, au avut loc mai multe incendii de fond forestier și vegetație uscată, cel mai grav fiind cel din Munții Bucegi, județul Prahova. Și la acest moment, continuă intervențiile la incendiile de vegetație uscată în patru județe.