Poliștii încep controalele la firmele ce importă materiale pirotehnice

Poliștii încep controalele la firmele ce importă materiale pirotehnice
Foto: jurnaluldebuzau.ro

Polițiștii vor începe, de luni, controale la firmele care importă materiale pirotehnicepentru ca, în cea de a doua săptămână din decembrie, comerciații ce vând fără autorizație astfel de obicte, să fie trași la răspundere de către autorități, relatează Agerpres.

Potrivit Poliției, deja au fost importate peste 100 tone de materiale pirotehnice ce vor fi comercializate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Intensificăm activităţile pentru prevenirea înregistrării unor incidente deosebite pe zona folosirii necontrolate a materialelor pirotehnice. Ca în fiecare an, vom declanşa o acţiune naţională care va viza două planuri: menţinerea sub control a importatorilor de materiale pirotehnice şi intensificarea controalelor la toate societăţile comerciale care sunt autorizate pentru comercializarea şi executarea focurilor de artificii. În prezent avem înregistrate 12 societăţi comerciale care realizează operaţiuni cu importuri sau transferuri de articole pirotehnice, iar din datele pe care le avem aceste firme au adus în ţară stocuri de aproximativ 125.000 de kilograme de materiale pirotehnice. Urmează ca acestea să fie transferate la alte societăţi care au dreptul de comercializare sau de folosire a acestor materiale pirotehnice. Societăţile comerciale (n.r – care le importă) au dreptul să le comercializeze doar firmelor autorizate şi specializate în executarea focurilor de artificii„, a declarat chestorul Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR pentru sursa citată.

Polițiștii vor face controale la firme, în ăuiețe, zonele comerciale, în prajma școlilor sau în parcuri.

Lucrăm la un plan de acţiune naţională care se va declanşa luni şi care vizează intensificarea controalelor la societăţile care importă materiale pirotehnice, iar după zece decembrie începe activitatea de control la societăţile care au dreptul să desfăşoare operaţiuni cu astfel de obiecte şi care se aprovizionează de la importatori. Acţiunea se va finaliza pe 3 ianuarie când vom avea şi rezultatele finale. Având o experienţă pe această zonă, mai ales la Poliţia Capitalei, avem semnale că poliţiştii au identificat deja şi identifică în permanenţă comercianţi ambulanţi care vând astfel de produse (…) Noi suntem conştienţi de faptul că aceste 125.000 de kg care sunt în prezent în ţară reprezintă partea ştiută, cunoscută a problemei. Bineînţeles că nu suntem naivi să credem că exact asta este şi cantitatea reală. Sunt stocuri pe care noi nu le cunoaştem. Scopul nostru este acela de a afla despre aceste stocuri„, a afirmat Marinescu.

Obiectele pirotehnice sunt aduse în țară din China, prin portul Constanța.

Una din intrările în ţară este Portul Constanţa. Se aduc (n r- materialele pirotehnice) prin containere care vin direct pe mare. O altă filieră, care este destul de importantă şi care din păcate în acest an va fi destul de greu de controlat, dar vom face eforturi deosebite, este prin Polonia. Marfa vine în porturile poloneze şi de acolo, pe roţi, până în România. După cum ştim, fiind şi noi şi Polonia ţări europene şi desfiinţându-se controalele vamale, este o problemă având în vedere controlul acestor produse. De aceea, pe zona de vest ne-am luat măsuri speciale. În Portul Constanţa este mai uşor (n.r – de controlat) pentru există declaraţia şi impunerea vamală„, a precizat şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Materialele pirotehnice ce vor fi confiscate, vor fi mai apoi distruse în poligoane sau spații special amenajate.

Se distrug fie de către societăţi comerciale private care au în obiectul de activitate distrugerea de materiale pirotehnice, în câmp deschis, în poligoane special amenajate unde se detonează, se pot distruge şi prin udare şi atunci ele devin inoperabile sau apelăm la IGSU sau la Serviciul Pirotehnic care ne ajută să facem aceste operaţiuni. Niciodată materialele pirotehnice nu au fost transmise către alte societăţi comerciale pentru a fi folosite sau să facă obiectul unor licitaţii„, a precizat Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`