Prefectul de Argeș: Sunt suspiciuni că primarul din Berevoești știa de situația persoanelor ținute ca sclavi în comună și nu a făcut nimic

Prefectul de Argeș: Sunt suspiciuni că primarul din Berevoești știa de situația persoanelor ținute ca sclavi în comună și nu a făcut nimic
Foto: RomaniaTV

Cristian Soare, prefectul județuluiArgeș, a intervenit telefonic pentru B1TV și a oferit noi informații despre cazul din comuna Berevoești unde autoritățile au găsit zeci de persoane care erau legate și abuzate pentru a lucra.

"Vreau să vă spun că avem rezultate preliminare ale anchetei făcute de corpul de control al prefectului. Una dintre persoane a murit în condiții suspecte, persoana este neidentificată" a precizat acesta.

"După moartea acestuia primarul a trimis două adrese către poliție și a efectuat o anchetă socială. A făcut ancheta și nu a găsit nimic, primarul a transmis că nu a găsit nimic, asistența socială trebuia să facă vizite la domiciliu și să obțină informații. Primarul s-a limitat să trimită acele adrese. Dumnealui știa de existența minorilor supuși la muncă dar nu a făcut nimic pentru salvarea lor" a concluzionat prefectul.

Întrebat dacă se poate spune că primarul e vinovat de situația din Berevoești, prefectul a spus că sunt suspiciuni că așa ar fi, iar rezultate finale vor fi înaintate organelor de anchetă.

Prefectul de Argeș: Sunt suspiciuni că primarul Berevoești știa de situații persoanelor ținute ca slavi în comună și nu a făcut nimic

#DIRECT_ONE_05bixp#

"În data de 1 noiembrie 2015 moare în condiţii suspecte una dintre persoanele sechestrate, persoană cu identitate necunoscută. Condiţiile producerii acestui deces fac în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeş", se arată în raportul Prefecturii Argeş făcut public marţi, potrivit mediafax.ro.

"Primarul comunei transmite în data de 9 noiembrie 2015, două adrese: către Postul de poliţie din localitate şi, respectiv, către Secţia rurală de poliţie Schitu Goleşti, unde este arondată comuna Berevoeşti. În aceste adrese, primarul afirma că «există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiţi la diverse activităţi care nu sunt specifice vârstei lor» şi solicită organelor de poliţie să ia măsuri pentru identificarea lor. (…) În data de 09.12.2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu deţin acte de naştere sau de identitate, în vederea punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, deci nu pentru a identifica minori puşi la muncă forţată, asa cum preciza în adresele transmise poliţiei. (…) Toate aceste elemente ne conduc la concluzia că primarul comunei Berevoeşti, după cum chiar el afirma în cele două adrese transmise poliţiei, ştia de existenţa unor minori supuşi la muncă forţată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea şi salvarea acestora", se mai arată în raportul Prefecturii Argeş făcut public marţi.

Patruzeci de percheziţii domiciliare au avut loc, la începutul lunii iulie, în localitatea argeşeană Berevoeşti, unde anchetatorii susţin că, din 2008 şi până în prezent, mai multe grupuri infracţionale au recrutat 40 de persoane minore şi majore şi le-au constrâns, prin inducere în eroare sau chiar răpire, la executarea de munci sau la practicarea cerşetoriei.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.

Tags: