Primarul Timişoarei vrea să introducă o "taxă pe paragină", pentru clădirile și terenurile părăsite

Primarul Timişoarei vrea să introducă o "taxă pe paragină", pentru clădirile și terenurile părăsite

Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, vrea să introducă o „taxă pe paragină” pentru clădirile din oraș aflate în stare avansată de degradare și pentru terenurile invadate de vegetație, sperând ca astfel proprietarii să își îngrijească imobilele și terenurile.

„Constatăm că în Timișoara – dar putem face aceeași constatare și în țară – o mulțime de proprietăți, terenuri și clădiri, ajunse pe mâna unora și altora, de o manieră care naște semne de întrebare, sunt lăsate în paragină. Imaginea orașului este afectată puternic de clădirile în paragină, unele chiar în curs de a se prăbuși, altele prăbușite, dar cu părți din ziduri rămase. La fel este valabil pentru terenuri. Vedem terenuri pe care nici măcar nu și le împrejmuiesc proprietarii, sunt pline de bălării. Vreau să introducem taxa pe paragină. Am făcut o tentativă de introducere a taxei pe turnuleț, nu s-a putut, doresc acum să introducem taxa pe paragină prin care să apară creanțe fiscale pentru cei care nu sunt în stare să își valorifice proprietățile”, a afirmat Nicolae Robu, potrivit Mediafax.

Primarul a spus că nu rezolvă nimic dând amenzi proprietarilor, doarece aceste amenzi sunt atacabile în instanță și se prescriu în trei ani.

Întrebat cum va fi încadrată această taxă, Robu a spus că nu există în Codul Fiscal o ”taxă pe paragină”, dar că neîngrijirea proprietăților afectează mediul înconjurător.

„Avem în lucru această idee. Există o posibilitate de încadrare pentru că se afectează și mediul. Nu există o rubrică în Codul Fiscal cu titlul de paragină, evident, dar există alte reglementări care pot fi încadrate acestei situații pentru că ele produc afectări ale mediului, ale sănătății oamenilor, ale aspectului orașului”, a spus Robu.