Primele măsuri luate în dosarul incendiului devastator de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, din anul 2020, când 9 pacienți au murit: Două asistente vor fi judecate

Primele măsuri luate în dosarul incendiului devastator de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, din anul 2020, când 9 pacienți au murit: Două asistente vor fi judecate
Imagine surprinsă în 14 noiembrie 2020, la evacuarea pacienților din Spitalul Județean Piatra Neamț. Foto: Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

După patru ani de la tragedia de la Piatra Neamț, unde 9 persoane au murit în urma unui incendiu care a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, procurorii au finalizat cercetările. Iată că s-a dispus acum trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două cadre medicale (asistente de la ATI), precum și a Spitalului de Urgență.

Ce acuzații li se aduc

Cele două asistente de la ATI sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă, ”care a avut ca urmare un dezastru”, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, potrivit unui comunicat de presă citat de Știrile Pro TV.

Totodată, și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Procurorul de caz susține că cele două persoane inculpate nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.

”Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical.

Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale.

O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora.” – potrivit comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Csație și Justiție.

În rechizitoriu, procurorul a reținut că inculpatele nu au respectat obligațiile și măsurile specifice de securitate și sănătate în muncă aplicabile domeniului în care își desfășurau activitatea și au tolerat existența timp de aproximativ 2 ore și nu au procedat la stingerea ori îndepărtarea din salon a unei lumânări tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient.

Cine este procurorul care se ocupă de caz

Aminim că incendiul violent a avut loc pe 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. În urma incendiului devastator au decedat 9 pacienți aflați la ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave.

Procurorul Marius Iacob de la Parchetul General este cel care a condus ancheta. Tot el s-a ocupat, în trecut, și de cercetările în cazul incendiilor de la Colectiv și de la Maternitatea Giuleşti, potrivit Știripesurse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`