Producătorii și comercianții de produse agricole ar urma să fie obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Proiectul de OUG prevede amenzi uriașe pentru firmele care nu se conformează

Producătorii și comercianții de produse agricole ar urma să fie obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Proiectul de OUG prevede amenzi uriașe pentru firmele care nu se conformează
Foto simbol: Pixabay

Producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare ar putea fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat, conform proiectului de ordonanță de urgență pe care Ministerul Agriculturii l-a lansat în dezbatere publică, transmite Economedia.ro.

Proiect de OUG: Producătorii și comercianții de produse agricole, obligați să raporteze lunar stocurile către stat

Nota de fundamentare a proiectului invocă „lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Pe de altă parte, ar urma să fie exceptați de la raportare comercianții cu magazine mai mici de 400 de metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), respectiv 50 kilograme (miere).

Dacă proiectul este adoptat în forma propusă spre dezbatere, operatorii vor fi obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor va fi realizată de Ministerul Agriculturii și cel al Finanțelor.

Proiectul de act normativ prevede amenzi cuprinse între 500.000 și un milion de lei pentru netransmiterea datelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe