Raed Arafat, despre operațiunea de salvare a turiștilor surprinși de avalanșă la Cabana Capra: „Am văzut case și cabane întregi duse de avalanșe, așa că pericolul era destul de semnificativ”

Raed Arafat, despre operațiunea de salvare a turiștilor surprinși de avalanșă la Cabana Capra: Am văzut case și cabane întregi duse de avalanșe, așa că pericolul era destul de semnificativ

Raed Arafat a oferit detalii duminică, pentru B1 TV, despre operațiunea de salvare a turiștilor surprinși de o avalanșă în timp ce se aflau la Cabana Capra. Șeful DSU a precizat că operațiunea a fost foarte dificilă.

Raed Arafat, despre operațiunea de salvare de la Cabana Capra

Intervenția este considerată încheiată din punctul de vedere al evacuării. Au fost 72 de persoane în cabană, 14 sunt angajați sau personal ai cabanei care au rămas acolo. Rămân 58 din care 13 minori care au fost evacuați după eforturi foarte consistente de a ajunge la ei, de a deschide drumuri de către toate forțele de intervenție, ISU, Salvamont, jandarmerie, poliție și cei de la drumurile naționale care au intervenit pentru deblocarea drumurilor.

„Ce este bine este că s-a reușit evacuarea lor pe lumina zilei. Nu sunt probleme medicale, au fost bine acolo până au sosit colegii ca să îi scoată, problema lor principală era că erau blocați și nici mașinile nu pot să le folosească, fiind variate în urma avalanșei.

Am văzut case și cabane întregi duse de avalanșe, așa că pericolul era destul de semnificativ, dacă avalanșa era mai mare putea să afecteze, să rănească, să creeze victime, să creeze probleme mult mai grave. A fost o alunecare de teren în Italia, dar tot în același sens care a dus la distrugerea unei pensiuni sau cabane întregi. Important este ca în viitor lumea să asculte recomandările care se dau din partea salvamontului, a DSU, când se spune că este o zonă cu risc mare de avalanșă, însemnă că în această zonă nu trebuie să se aventureze pentru că riscă să își piardă viața”, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă le reproșează turiștilor că au pus în pericol viața salvatorilor prin faptul că au ignorat avertizările transmise de autorități, șeful DSU a precizat:

„Nu e o chestiune de reproșat, salvatorii întotdeauna își fac treaba, întotdeauna o să fie prezenți când e nevoie de ei. Orice persoană care riscă în cunoștință de cauză și riscă în plus și ajunge să aibă nevoie de salvatori îi expune și pe salvatori la riscuri pe care putea să le evite. Dacă noi riscăm pentru că vrem să vizităm, când dăm telefon la 112 și spunem vedeți că am pățit ceva înseamnă că salvatorii care vor veni vor fi supuși acelorași riscuri”.

Raed Arafat a explicat că intervenția a fost dificilă pentru că a adus cu drumul era complet blocat, foarte mulți copaci erau căzuți, pentru că avalanșa aduce cu ea foarte multe obstacole care trebuie înlăturate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)