Raed Arafat (DSU): Nu avem misiuni critice în acest moment. Sunt pe alocuri case care n-au curent electric. S-a dat și un Cod roșu hidro pe zona Vrancea, deci e posibil să mai apară situații. Suntem pregătiți (VIDEO)

Raed Arafat (DSU): Nu avem misiuni critice în acest moment. Sunt pe alocuri case care n-au curent electric. S-a dat și un Cod roșu hidro pe zona Vrancea, deci e posibil să mai apară situații. Suntem pregătiți (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre intervențiile efectuate pe fondul inundațiilor din țară și a precizat că la ora actuală autoritățile nu sunt implicate în misiuni critice. „Suntem pregătiți, echipele sunt pregătite”, a spus oficialul la „Special B1” cu Nadia Ciurlin, sâmbătă seară, explicând că e posibil să mai apară situații, având în vedere că a fost emis un Cod roșu hidrologic pe zona Vrancea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Șeful DSU, pe B1 TV. Raed Arafat, pe fondul inundațiilor din țară: „La acest moment nu avem misiuni critice”

„A fost ședința cu domnul prim-ministru la care au participat și domnul ministru Bode (Interne, n.r.) și domnul ministru Barna (Tanczos, n.r.), ministrul Mediului. Au fost discutate cu toate județele situațiile care sunt, au fost intervenții mai deosebite – aici vorbim de Vrancea. Am avut persoane izolate de peste 12 ore în județul Vrancea, unde au trebuit să intervină colegii de la Salvamont împreună, bineînțeles, cu colegii de la ISU, de la Jandarmerie și unde i-au scos în final, astăzi după-masă, printr-un sistem folosit de Salvamont de a-i scoate deasupra apei. Nu era posibil un sistem de tiroliene pentru că nu era posibil să se intervină traversând cursul apei, dar nici pe cale aeriană folosind elicopterele. Asta era în județul Bacău. Din păcate, în zona Poiana Sărată, între județul Bacău și județul Covasna, am avut o mașină care participa la un concurs off-road pe care a luat-o apa și o persoană s-a auto-salvat, și o persoană din păcate, a fost dispărută, a fost găsită ulterior și declarată decedată”, a declarat secretarul de stat.

Cea mai gravă situație, spune șeful DSU, a fost cea de la Vrancea, dar a fost rezolvată.

„Au mai fost alte operațiuni de salvare în județul Bacău și în alte zone, dar la acest moment nu avem misiuni critice. Cea mai serioasă situație a fost cea de la Vrancea, care a fost rezolvată, unde, dacă nu reușeam să scoatem oamenii din zonele în care erau izolați și dacă, bineînțeles, cu ploile din această noapte, debitul apelor creștea, puteam să îi pierdem în cursul nopții, așa că asta fost efectiv o misiune de salvare care a fost reușită din partea colegilor”, a mai spus Raed Arafat.

Întebat în ce stare erau cele 12 persoane izolate, el a precizat: „Au fost consultați, n-au avut probleme medicale. A fost un vagon acolo, au stat în el. Fără probleme medicale, din fericire, fără probleme deosebite”.

Întrebat dacă există localități fără curent electric, Raed Arafat a răspuns: „Sunt pe alocuri case care n-au curent electric, Electrica lucrează pentru a le rezolva, dar nu sunt, iarăși, probleme extinse sau probleme grave la acest moment”.

„Așteptăm, bineînțeles, în cursul nopții, fiind sub incidența Codului portocaliu, s-a dat și un Cod roșu hidro pe zona Vrancea, deci e posibil să mai apară situații. Suntem pregătiți, echipele sunt pregătite. De trimis sprijin, putem trimite dacă este nevoie din județele care sunt sub incidența Codului verde, iar populației transmitem atenție mare, să respecte toate recomandările, mesajele RO-ALERT, dacă vin și au recomandări în ele, să fie respectate și să fie vigilenți în zonele în care sunt sub incidența Codului roșu”, a adăugat Raed Arafat, șeful DSU.

Ultima oră
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție
09:49 - O nouă multinațională vine în România. Compania a început deja să recruteze masiv
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze