Raed Arafat, despre propunerea privind obligativitatea certificatului verde: Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esențiale la care trebuie să aibă oricine acces

Raed Arafat, despre propunerea privind obligativitatea certificatului verde: Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esențiale la care trebuie să aibă oricine acces
Foto: Inquam Photos / George Călin

Raed Arafat, șeful Departamentului penru Situații de Urgență, spune că a discutat cu premierul interimar Florin Cîțu, iar acesta i-a transmis că nu se referea și la magazinele esențiale atunci când a spus că obligativitatea certificatului verde ar putea fi extinsă către mai toate activitățile economice.

Raed Arafat: Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucruri esențiale

„Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a declarat șeful DSU joi seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ce spunea Florin Cîțu despre obligativitatea certificatului verde

La finalul ședinței de Guvern de joi, prim-ministrul interimar spunea că, la propunerea CNSU, obligativitatea certificatului verde ar putea fi extinsă.

„În acest moment, cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. E o propunere, am vorbit cu ministrul Sănătății, cu domnul Arafat, este o propunere a CNSU, dar eu aș propune acest lucru cât mai rapid. (…) Nu este o restricționare, este doar o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă te-ai testat, deci sunt trei variante simple (…) Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, afirma Florin Cîțu.