Raed Arafat: Nu știm dacă festivalurile se vor putea ține anul acesta, dar unii organizatori au anunțat deja că vând bilete. Iar va ieși scandal cine-i va despăgubi pe oamenii aceștia

Raed Arafat: Nu știm dacă festivalurile se vor putea ține anul acesta, dar unii organizatori au anunțat deja că vând bilete. Iar va ieși scandal cine-i va despăgubi pe oamenii aceștia
Foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că marile festivaluri organizate în România s-ar putea să nu se poată ține nici în acest an din cauza epidemiei de coronavirus. Maxim 100 – 150 de persoane vor putea participa la un eveniment, nicidecum zeci de mii, câte vin de obicei la astfel de concerte. Arafat a criticat apoi faptul că unii organizatori de festivaluri s-au apucat să scoată bilete la vânzare chiar și în acest context.

Raed Arafat, sceptic că se vor putea ține festivalurile de muzică anul acesta

„S-a supărat cineva pe mine că am zis că nu e sigur că veţi putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni şi imediat a ieşit unul de la Cluj să comenteze că Arafat nu se pricepe la industrie. E adevărat, mă pricep mai mult la medicină. Ei au început să anunţe vânzarea de bilete, când noi nici nu ştim cum o să fie la vară şi o să ajungem la faza în care din nou o să iasă scandal cine îi despăgubeşte pe cei care au cumpărat biletele”, a declarat Raed Arafat, pentru Antena 3.

Secretarul de stat a subliniat că organizatorii de festivaluri trebuie să-i avertizeze pe oameni că-și cumpăr biletele pe riscul lor.

Raed Arafat a explicat apoi că situația e exprem de imprevizibilă și nimeni nu poate știe dacă nu cumva în vară vom avea un nou vârf al infectărilor: „Noi trebuia să fim corecţi şi să spunem atenţie şi asta este!”.

El consideră că cine decide organizarea festivalurilor trebuie să îşi asume şi faptul că acestea nu se vor putea desfăşura.

„Sunt două – trei – patru festivaluri care se fac pe an despre care acum nu ştim dacă vor putea să se ţină, nu pentru că avem ceva cu festivalurile, ci pentru că e posibil să nu puterm permite un număr mai mare de 50 – 100 – 150 de oameni la o activitate împreună. Asta e problema!”, a subliniat șeful DSU.

Organizatorii festivalurilor se plâng că autoritățile nu caută nicio soluție pentru salvarea industriei

Declarațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care organizatorii festivalurilor Neversea şi Untold au anunţat deja organizarea acestora în vară, la Constanţa şi Cluj-Napoca.

Edy Chereji, directorul de comunicare al celor două festivaluri, a avertizat că toată industria ar putea avea de suferit și s-a plâns că autoritățile nici măcar nu încearcă să găsească soluții.

„Am fost tot timpul un partener al autorităţilor, am respectat şi am îndrumat oamenii să respecte toate măsurile în toată această perioadă. Am fost şi suntem de bună credinţă! Dar în acelaşi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui să nu arate nici un interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să ne permită repornirea în vara acestui an! Măcar să încercăm acest exerciţiu! Suntem în aceeaşi situaţie de 11 luni! Nu avem voie să ne desfăşurăm activitatea, dar şi mai trist chiar nu există nici o evoluţie în găsirea unor soluţii pentru restartarea sectorului cultural?!?”, a scris Edy Chereji, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”