Rămășițele unor partizani uciși de Securitate, descoperite de arheologi în Munții Apuseni

Rămășițele unor partizani uciși de Securitate, descoperite de arheologi în Munții Apuseni
Foto: Monitorul de Cluj

Rămășițele unor partizani anticomuniști au fost descoperite, marți, în Munții Apuseni.

În cadrul unei acțiuni de investigații arheologice derulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, osemintele a patru bărbați și o femeie vor fi deshumate în cursul zilei de miercuri sub supravegherea reprezentanților Parchetului Militar și ai altor instituții ale statului.

Cele cinci victime sunt Ioan Cigmăian, născut în 1908 în Gelmar, județul Hunedoara, Petru Decean, născut în 1926 în Mihalț, județul Alba, care a urmat cursurile facultății de Drept și a lucrat ca secretar într-un cabinet de avocatură, iar în anumite împrejurări a fost una dintre gărzile de corp ale lui Iuliu Maniu, soții Iosif și Ida Elena Maier, din Teiuș, născuți în 1908, respectiv 1905, și Lucian Mitrofan, născut în 1929 la Alba Iulia, informează Monitorul de Cluj.

Căutările au început cu câțiva ani în urmă. Locul aproximativ a fost indicat în anul 2009 de către un localnic din Bistra, decedat în 2012, care a participat la înhumarea victimelor.

Fenomenul rezistenței armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Aici s-a înființat chiar și o organizație, Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, în decembrie 1949, care își instalase tabăra în comuna Bistra, la cota 1.200,  din Munții Apuseni.

 În dimineața zilei de 4 martie 1949, asupra taberei a avut loc atacul Securității, la care au participat două plutoane din cadrul Batalionului 7 de Securitate de la Florești — Cluj și mai multe cadre operative de la Serviciul Județean al Securității Poporului Turda. Tabăra partizanilor a fost împresurată și atacată prin surprindere, în acel moment în tabără aflându-se 22 de persoane, dintre care trei femei.

În urma puternicului schimb de focuri în care s-a folosit armament de infanterie, grenade și încărcături de trotil, au rezultat morți și răniți de ambele părți, iar cabana din lemn a fost incendiată. Din tabăra atacatorilor au rezultat trei morți și șase răniți, iar dintre partizani au fost uciși prin împușcare patru bărbați și o femeie. Șase persoane, printre care Nicolae Dabija și frații Macavei, au reușit să spargă încercuirea și să fugă, însă au fost capturate sau ucise ulterior. Alte nouă persoane au fost arestate.

Inițial, trupurile partizanilor morți au fost stivuite pe priciul din fundul adăpostului semiîngropat, după care s-a încercat dislocarea și surparea acoperișului peste ele, ceea ce nu s-a reușit din lipsa uneltelor corespunzătoare. Ca urmare, toate cadavrele au fost scoase afară și depuse unele peste altele în magazia de alimente a taberei, care era amenajată într-o cavitate subterană, după care structura superioară a fost prăvălită peste trupuri. La începutul primăverii, niște țărani care au trecut prin zonă au observat cadavrele aflate în descompunere și au mai aruncat niște pământ peste ele ca să fie ferite de animalele sălbatice, se menționează într-un comunicat al IICCMER.

 

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”