Cum ajung bucureștenii care fug din Capitală din cauza poluării să trăiască fără să știe în zone și mai poluate

Cum ajung bucureștenii care fug din Capitală din cauza poluării să trăiască fără să știe în zone și mai poluate
sursa foto: Pixabay

Deși în ultimii ani, în rândul bucureștenilor a devenit un obicei fuga din Capitală și stabilirea în zona metropolitană din Ilfov și în alte județe din țară pentru a evita poluarea insuportabilă, aceștia ajung, fără să știe, în zone și mai poluate. Potrivit unui raport realizat de rețeaua de monitorizare a aerului Airly, Covasna, Ilfov și Iași sunt cele mai poluate județe din România.

Însă și alte județe, adesea preferate de cei care vor să se mute din Capitală tocmai din cauza nivelului ridicat de poluare, înregistrează o calitate a aerului îndoielnică și o depășire uriașă a nivelului de particule poluante. Este vorba despre județe precum Cluj, Argeș, Dâmbovița, Prahova sau Sibiu, care deși nu apar în top, au valori ridicate de poluare a aerului – spune noul raport realizat de Airly.

Pe de altă parte, Harghita și Galați se pot lăuda cu cea mai mică concentrație anuală de particule PM10 din țară.

Covasna, Ilfov, Iași, Dolj și București sunt considerate județele cu cel mai poluat aer din țară, având concentrații medii de particule PM10 cuprinse între 38, 6 –în Capitală- și 52,3 –în Covasna.

La polul opus se situează județele Harghita, Galați, Vâlcea, Brăila și Satu Mare, sunt județele cu cel mai curat aer din România.

Potrivir airly, cele mai ridicate niveluri de poluare cu particule apar în lunile reci, din cauza arderii combustibililor solizi și a condițiilor atmosferice favorabile poluării. Mai grav este faptul că în București, Dolj și Iași, dar și în alte județe a fost constatată o creștere substanțială a poluării măsurate a aerului după luarea în considerare înregistrările senzorului Airly. Acest fapt dovedește că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a stațiilor de monitorizare.

Stațiile naționale de monitorizare a calității aerului, numite stații de referință, se caracterizează printr-o precizie foarte mare a măsurătorilor, dar datorită dimensiunii și costurilor de întreținere, fiecare oraș, chiar și unul mare, nu își poate permite mai multe stații.

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, Airly a luat în considerare atât datele de la mai mult de 200 de senzori de calitate a aerului situați în toată țara, cât și stațiile de referință naționale existente acolo. Senzorii Airly nu sunt disponibili în toate „judetele”, prin urmare măsurătorile în unele regiuni sunt mai exacte – Senzorii Airly sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.

Particulele PM10 sunt cel mai comun poluant care este măsurat atât de către stațiile de monitorizare a calității aerului, cât și de Airly. Concentrațiile mari de PM10 (numărul „10” descrie particule inhalabile, cu diametre care sunt în general de 10 micrometri și mai mici) în aer contribuie la dezvoltarea sau intensificarea simptomelor bolilor respiratorii și cardiovasculare. Acestea contribuie la formarea tumorilor plămânilor, gâtului și laringelui, precum și la greutatea redusă la naștere a nou-născuților.

Ultima oră
20:08 - Simona Halep, declarații tari după meciul care i-a făcut pe comentatorii străini să strige „ăsta e ritmul Halep”. Ce a spus despre victoria cu Gabriela Ruse de la Transylvania Open (VIDEO)
19:58 - Cum a fost cerută de soție Anda Adam. Un gest de milioane
19:47 - Comisia Europeană ia în calcul să ofere despăgubiri pentru victimele serurilor anti-COVID. Mii de decese au fost confirmate. 75.000 de probleme neurologice de la Pfizer
19:45 - Alin Nica: Dominic Fritz n-a făcut nicio provizie ca să asigure aprovizionarea cu cărbune și gaz pentru iarnă. Îi este frică de presă și de oamenii din Timișoara / Sunat la „Bună, România!”, edilul nu a răspuns (VIDEO)
19:31 - Deputata Anamaria Gavrilă a făcut scandal la Înmatriculări. Nu i s-a permis accesul pentru că nu are certificatul verde. Reacția oamenilor: „Chemaţi, bă, mascaţii să o ia de aici!” (VIDEO)
19:26 - Ce este „Singura casă”, show-ul pe care Pro TV îl difuzează în noaptea de Halloween
19:19 - Ministerul Muncii: Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare. Stagiul complet de cotizare va rămâne neschimbat
18:56 - WhatsApp nu va mai funcționa pe milioane de telefoane, de la 1 noiembrie. Lista dispozitivelor afectate
18:52 - Republica Moldova primește 60 de milioane de euro de la UE pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Deficitul a determinat Chișinăul să declare stare de urgență
18:45 - Un jurat, la un pas de a renunța la emisiunea „Românii au talent”