Raportul MCV pentru România și Bulgaria prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, subliniază o serie de progrese făcute în ultimul timp de România, dar și sectoarele unde mai sunt necesare măsuri. În același timp, Gray a precizat că raportul respective este doar o evaluare tehnică, nu una politică.
”Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt”, a spus Mark Gray, citat de Mediafax, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.
S-au înregistrat „progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea”. De asemenea, DNA şi ANI au făcut progrese, a mai arătat Mark Gray.
În ce privește schimbările necesare acestea vizează echilibrarea resurselor între instanţe și o strategie națională anticorupție.
„Trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”, a spus Gray, adăugând că „este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie.”
Documentul a adus unele critici privind procedura de numire de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vara anului 2011
„Numirile făcute în luna august în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost criticate pentru lipsa de transparenţă şi obiectivitate. Cu toate acestea, România a adoptat o nouă lege în luna decembrie 2011, care a fost reintrodusă de Guvern pentru a reforma practica numirilor în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, notează raportul.
La finalul prezentării raportului, concluzia purtătorului de cuvânt al CE a fost că atât România cât și Bulgaria au șanse de aderare al spațiul Schengen.
„Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la spaţiul Schengen”, a spus Gray.