Rasism în desenele animate. Animațiile clasice Disney, acuzate de maltratarea de persoane sau culturi

Rasism în desenele animate. Animațiile clasice Disney, acuzate de maltratarea de persoane sau culturi

Conținutul rasist din desenele clasice Disney, semnalat anul trecut, a fost acum actualizat cu un mesaj mai dur.

Mai exact, desene precum Dumbo, Peter Pan și Cartea Junglei afișează acum un avertisment despre stereotipuri, notează BBC.

Animațiile clasice Disney, acuzate de rasism

„Acest program include reprezentări negative și/sau maltratarea de persoane sau culturi. Aceste stereotipuri au fost greșite atunci și sunt greșite și acum”, afirmă avertismentul de pe platforma Disney+.

Pentru a nu îndepărta conținutul, mesajul precizează: „vrem să admitem impactul său negativ, învățăm din el și declanșăm o conversație pentru a crea un viitor mai incluziv împreună”.

Alte desene care afișează avertismentul pe ecran sunt „Pisicile Aristocrate”, care arată o pisică ce imită un asiatic cântând la pian cu bețișoare pentru mâncat, și „Peter Pan”, în care se face referire la indigenii americani cu termenul considerat rasist „redskins” (piei roșii), și „Doamna și vagabondul”, care ar avea mai multe secvențe considerate rasiste și care înfățișează stereotipii culturale.

Mai mult, unele desene, precum „Song of the South” (Cântecul Sudului) nu sunt disponibile deloc pe platforma Disney+, fiind considerate rasiste deoarece înfățișează un sclav care ar lucra fericit pe plantațiile de bumbac.

Și Warner Bros are de mai mult timp un avertisment despre „prejudecățile etnice și rasiale” din unele din animațiile sale.

„Deși aceste desene nu reprezintă societatea de azi, ele sunt prezentate așa cum au fost create inițial, pentru că a o face altfel ar fi la fel cu a pretinde că aceste prejudecăți nu au existat niciodată”, scrie avertismentul Warner Bros.

Disney a afișat pentru prima dată un astfel de avertisment despre rasism în luna noiembrie, însă acesta era mult mai scurt, în care era specificat că „acest program este prezentat cum a fost creat inițial. Ar putea conține unele reprezentări culturale depășite”.

Desenele ”The Looney Tunes”, relansate pentru a se adapta ”sensibilităţilor moderne”

La sfârșitul lunii mai,compania Warner Bros. a relansat celebrele desene animate din seria „The Looney Tunes”, cu o serie de schimbări, adaptate „sensibilităţilor moderne”.

Mai exact, personajele principale nu vor mai folosi arme de foc, acestea fiind înlocuite cu…arme albe.

Bugs Bunny, Daffy Duck, Sylvester și restul personajelor de desene animate, îndrăgite de generații întregi de copii, nu vor mai fi prezentate celor mici cu arme de foc.

Noua serie, va prezenta niște episoade mai scurte, păstrând stilul aventurilor amuzante de la începutul anilor 1940. De asemenea, pentru a mai elimina din acțiunile „violente” ale personajelor, armele de foc au fost scoase din poveste.

Decizia a fost luată într-un moment delicat pentru America, în care demonstraţiile împotriva violenţei exercitate de poliţişti, generate de moartea afro-americanului George Floyd, au cuprins Statele Unite.

„Suntem într-o epocă anti-bullying, toţi trebuie să fie prieteni, toată lumea trebuie să se înţeleagă. The Looney Tunes sunt aproape antiteza. Sunt personaje aflate în conflict, uneori foarte violente”, a punctat scenaristul Johnny Ryan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)