RATB vrea să crească prețul biletelor de călătorie: Măsura ar resuscita încasările

RATB vrea să crească prețul biletelor de călătorie: Măsura ar resuscita încasările

Regia Autonomă de Transport București (RATB) vrea să crească prețul biletelor de călătorie, care este cel mai mic din țară, în condițiile în care traseele deservite în Capitala sunt și de trei ori mai lungi decât cele din alte orașe, informează Mediafax.

În prezent, un bilet de călătorie în rețeaua RATB costă 1,3 lei, iar creșterea la 1,8 – 2 lei, pe care o cere instituția, ar resuscita încasările, potrivit reprezentanților RATB.

„Trebuie să semnalăm faptul că tariful din București, de 1,3 lei, este mult mai mic decât cel practicat în țară, în condițiile în care traseele deservite de RATB sunt chiar și de trei ori mai lungi decât cele ale altor operatori. Un alt motiv care ne determină să solicităm o reajustare a tarifului de călătorie îl reprezintă influențele economice manifestate în ultimii opt ani, precum și evolutia prețurilor, determinată atât de inflație, de cursul leu – euro, cât și de modificarea frecventă a prețului barilului de petrol pe piețele internaționale. De asemenea, suntem nevoiți să abordăm un nou plan tarifar având în vedere și implicațiile legislației aplicabile de la ultima majorare aprobată (de exemplu mărirea cotei de TVA de la 19% la 24%, începand cu luna iulie 2010)”, se arată într-un comunicat al RATB.

Ultima majorare a tarifelor a fost aprobată în februarie 2008, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) nr. 7/2008, când prețul unui bilet a crescut de la 1,1 lei la 1,3 lei cât este în prezent.

Reprezentantii RATB mai precizează că, potrivit Hotărârii Consiliului General nr. 139/2006, se acordă gratuități pentru pensionarii cu domiciliul stabil în București.

Referitor la această gratuitate, instituția arată că sunt luate în calcul mai multe variante.

„Să se mențină gratuitatea, dar într-o formă adaptată la fluxurile de călători pe perioade caracteristice ale zilei, de exemplu acordarea gratuității pentru pensionari în intervalul orar 9.00 – 15.00, când cererea de transport din partea persoanelor active, aflate în câmpul muncii, începe să scadă. De asemenea, ar fi de luat în calcul și acordarea unor carduri de călătorie pentru pensionari, prin care să oferim un anumit număr de călătorii gratuite, în intervalul orar convenit”, se mai arată în comunicatul citat.

Majorarea tarifelor de călătorie cu mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport se realizează numai prin hotărâri ale CGMB.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)