Record mondial de intensitate la acceleratorul de particule LHC

Record mondial de intensitate la acceleratorul de particule LHC

Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, a înregistrat vineri un nou record mondial, producând fascicule de intensitate mare care au generat o luminozitate inegală, anunţă Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), citat de Green Report.

LHC a reuşit să stabilească „un nou record mondial de intensitate a fasciculelor” pentru un accelerator de particule, doborând astfel precedentul record, stabilit anul trecut de Tevatron din cadrul FERMILAB din Chicago (SUA) “Cheia succesului LHC este reprezentată de intensitatea fasciculelor. În concluzie, acesta este un important pas înainte”, a declarat directorul general CERN, Rolf Heuer.

Cu cât intensitatea este mai mare, cu atât se deschide calea spre mai multe coliziuni, şi, prin urmare, se obţin mai multe descoperiri şi date, a explicat Heuer.

Măsura numărului de coliziuni este data de luminozitate. O luminozitate mai mare duce la producerea mai multor particule care pot intra în coliziune, lucru extrem de important pentru studiile cercetătorilor.