Referendumul pentru justiţie din 26 mai a fost validat de CCR: Proiectul de revizuire a Constituţiei merge în Parlament

Referendumul pentru justiţie din 26 mai a fost validat de CCR: Proiectul de revizuire a Constituţiei merge în Parlament
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a României a validat joi referendumul pe justiţie din 26 mai, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, urmează ca în Parlament să se meargă cu un proiect de revizuire a Constituţiei în sensul în care au votat românii.

Mai exact, în Constituţie urmează să fie introdusă interdicţia de emitere a amnistiei şi graţierii pentru persoane condamnate pentru corupţie.

În plus, Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă în în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare şi va fi extins dreptul de atacare a ordonanţelor la CCR.

După ce proiectul va trece de Parlament, românii vor fi chemaţi din nou la vot pentru a se pronunţa privind revizuirea Constituţiei.

Referendumul a fost validat după ce judecătorii CCR au respins mai multe cereri a unor cetăţeni care sesizau problemele privind felul în care a fost convocat referendumul.

Ultima oră
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis
18:12 - Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
18:01 - Raed Arafat (DSU): Trebuie oprit microfonul tuturor celor care dezinformează și spun oamenilor să nu se vaccineze, pur și simplu
17:42 - O pacientă COVID-19 a murit în timp ce era transferată în Ungaria / România a trimis și personal medical pentru a facilita comunicarea cu familiile persoanelor transferate
17:23 - Cristian Diaconescu: România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investițiilor. Agențiile Moody` și Standard & Poor`s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte