Reportaj CNN: Sclavia sexuală, o afacere de familie pentru români

Reportaj CNN: Sclavia sexuală, o afacere de familie pentru români
Foto: CNN

CNN a publicat luni un reportaj umilitor pentru români, în care doi conaţionali, Bogdan și Marius Nejloveanu, sunt personajele principale. Tată și fiu, ei conduceau o afacere de trafic de carne vie în Marea Britanie.

Marius Nejloveanu a fost condamnat în ianuarie, la 21 de ani de închisoare, aceasta fiind cea mai mare pedeapsă pe care a primit-o cineva în Marea Britanie pentru trafic de carne vie. Românul în vârstă de 23 de ani, împreună cu tatăl lui Bogdan, în vârstă de 52 de ani, făceau din traficul de carne vie o afacere de familie.

Ei au ademenit mai multe femei, cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, din România, și le-au dus în case de toleranţă din Madrid sau Manchester, unde le-au forțat să se prostitueze.

Una din fete era chiar verișoara lui Marius, alta era o rudă a asociatului lui Nejloveanu, care a pledat vinovat pentru trafic de carne vie. Rudele celor doi români au declarat că nu știau nimic despre afacerile lor, ba chiar îi consideră nevinovați. “Băiatul meu este în închisoare degeaba, este nevinovat”, susține mama lui Marius, din localitatea Buzescu, județul Teleorman.

Anchetatorii au o altă opinie: „ Sunt infractori. Marius este un mincinos. Este un fel de Casanova. Le spunea tuturor fetelor că le iubeşte, că vrea să se căsătorească cu ele, iar când ele mergeau în Spania, le forţa să se prostitueze”, a declarat detectivul Ştefan Florea.

Descinderea la domiciliul traficanților

„ Mai mult de 80% din victimele traficului de carne vie, au declarat la întoarcerea în ţară că recrutorul era cineva cunoscut sau chiar un membru al familiei”, a declarat Romulus Ungureanu, directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Iana Matei conduce o casă ce oferă siguranţă fetelor care au fost obligate să se prostitueze. „Traficanţii pur şi simplu nu consideră că fac ceva greşit, banii sunt Dumnezeul lor şi merită să faci compromisuri pentru ei, atât timp cât fac bani, nu contează ce fac pentru ei”, a declarat Matei.

Pentru Iana Matei cea mai marcantă poveste este cea a Marcelei, o fată care a fost racolată când avea doar 15 ani şi a murit din cauza cancerului de uter, la 18 ani. Doctorii au descoperit că Marcela s-a îmbolnăvit de cancer din cauza traficanţilor care îi introduceau un burete în vagin de fiecare dată când făcea sex.

„Cea mai rea parte a fost la sfârşit, când era foate clar că o să moară, chiar ea spunea uneori „Nu mai plânge, poate că asta e soarta mea”. „Cred că asta e ceea ce mă infurie cel mai rău, pentru că nu cred că soarta este cea care decide că un copil trebuie să se nască şi să fie folosit până se îmbolnăveşte şi moare”, a spus Iana Matei.

Iana Matei nu îşi asumă niciun risc. A instalat camere de luat vederi în casa de siguranţă pentru a proteja fetele de traficanţi, şi chiar de propriile persoane. „Stresul post-traumatic a dus frecvent la sinucideri”, a declarat Matei.

Una din fete, a cărei identitate a dorit să rămână anonimă, a vorbit despre experienţa ei în captivitate. „L-am văzut pe unul dintre ei scoţând ochiul unei fete pentru că nu făcea destui bani. Altă dată i-am văzut tăind piciorul unei fete. La toate le era frică să se ducă la poliţie. Când nu erau mulţumiţi de noi, ne duceau într-o casă unde ne torturau”, a declarat fata.

„Toată lumea spune că în termen de cinci ani va fi cel mai mare comerţ ilegal din lume şi motivul este că vânzările pot fi repetate. Poţi să vinzi o persoană iar şi iar, şi o femeie poate face 170.000 – 270.000 de dolari pe an.” a spus Andrew Wallis, directorul unei asociaţii împotriva traficului de fiinţe, din Anglia.

„ Este sclavie modernă”, a spus Wallis. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Fiinţe Umane vorbeşte de un număr de 1.154 victime în 2010, în creştere faţă de 2009.

Jonathan Wald, reporterul CNN, a vorbit cu Armand Ceanac, închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu pentru 25 de ani pentru acuzaţia de ucidere.  Ceanac a povestit de ce a primit cea mai lungă pedeapsă legată de traficul de fiinţe umane din România. “Am plătit pentru ea 50 de dolari şi am luat-o acasă. O dată m-am certat cu ea, am lovit-o, m-am culcat lăngâ ea şi a doua zi nu s-a mai trezit. Apoi a murit”.

Ultima oră
13:19 - CORONAVIRUS | 3.342 de infectări și 78 decese în ultima zi. 952 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:17 - Ce părere are, în realitate, Carla’s Dreams despre Marius Moga şi Smiley, colegii lui de la „SuperStar” (Pro TV). I-a şocat pe toţi cu asta!
13:00 - Sorin Cîmpeanu, supărat după ce şcolile din Afumaţi au fost închise: Am cerut ISJ Ilfov să remedieze rapid situația. Inspectorii să nu mai inventeze decizii pe lângă cadrul legal
12:57 - Primele semne ale crizei economice: Și francezii au devenit fani de mașini SH
12:45 - Alertă în Portul Constanța: Incendiu la un vapor încărcat cu containere. Pompierii au intervenit de urgență (VIDEO)
12:43 - Surpriză: cine este cu adevărat Iasmina Halas, noua concurentă de la „Puterea Dragostei” (Kanal D). A fost soţia unui fotbalist român foarte cunoscut
12:37 - Premiile Emmy 2021. „The Crown” a obținut premiul pentru cel mai bun serial dramatic
12:25 - Ioana Constantin (PMP): Țineți școlile deschise! Revenirea la predarea online va avea efecte devastatoare pentru copii
12:11 - Atac armat la o universitate din Rusia, cu zeci de morți. Studenții au sărit pe geam, pentru a se salva. Cristian Diaconescu: „Un nou fenomen, de autoradicalizare” (VIDEO)
12:05 - Octavian Jurma: Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am ales-o pe cea din urmă. Până la finalul lunii am putea avea 400 – 500 de copii internați cu COVID, din care 40 – 50 la ATI. Într-o lună, numerele se pot dubla