Rețeta electronică, un eșec în prima lună de la implementare: Medicii au emis sub 6% din rețete on-line

Rețeta electronică, un eșec în prima lună de la implementare: Medicii au emis sub 6% din rețete on-line
Foto: paginafarmacistilor.ro

A trecut aproape o lună de când doctorii pot prescrie rețetele de medicamente on-line, iar în acest timp medicii s-au arătat destul de nemulțumiți de rezultatele sistemului electronic. Mai puțin de 6 procente din rețete au fost prescrise electronic, arătând că, cel puțin în primele săptămâni de funcționare, sistemul s-a dovedit un eșec.

Există două motive pentru aceasta, arată Evenimentul Zilei. Pe de-o parte, Sistemul Informatic Unic Integrat are defecțiuni care îngreunează scrierea rețetelor, iar pe de alta, conexiunile de Internet sunt mult sub nivelul optim, în special în cabinetele de la țară, unde probabil că unele dintre ele nici nu au astfel de facilități.

Din ianuarie anul viitor doctorii vor fi obigați să scrie rețetele electronic, deși este destul de improbabil ca problemele să fie rezolvate până atunci – în special cele legate de conexiunile de Internet, care nu depind de stat sau de medici și care, în special în zonele mai izolate, se pot întrerupe destul de des.

Exemplul Sandrei Alexiu, medic de familie în comuna Jilava, în apropiere de București, arată foarte clar care sunt problemele sistemului.

„Fie nu funcționează softul pentru rețeta electronică și nu mi se recunoaște semnătura digitală, fie nu merge SIUI-ul și îmi dă eroare de conexiune. Se mai întâmplă să nu meargă Internetul și atenție, eu am două tipuri de conexiuni, deci nu sunt chiar descoperită. Nu mai spun de câte ori cade curentul în mediul rural,” a explicat aceasta.

Vestea bună este că s-au rezolvat problemele care erau în farmacii, deoarece majoritatea au cititoare de carduri, astfel că softurile unitătilor și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt compatibile.

Rețeta electronică prezintă avantaje față de cea de tip clasic, pe hârtie. Cu ajutorul ei, pacientul poate ridica medicamentele de care are nevoie din mai multe farmacii, dacă nu se găsesc toate într-una singură.

Tags: