Rețetă tradițională românească de 1 decembrie: Fasole cu ciolan de porc afumat, preparat la ceaun

Rețetă tradițională românească de 1 decembrie: Fasole cu ciolan de porc afumat, preparat la ceaun
Probabil cel mai apreciat preparat din 1 decembrie, Fasolea cu ciolan / Sursa foto: Facebook

1 decembrie este, fără doar și poate, printre cele mai importante sărbători naționale pe care le avem, iar de 1 decembrie, fasolea cu ciolan de porc afumat este cel mai iubit fel de mâncare pe care-l poate servi un român.

Dacă nu sărbătorim Ziua Națională a României cu un castron de fasole cu ciolan de porc, nu putem să simțim că suntem cu adevărat români autentici, iar dacă aceasta este servită și la un cean, acompaniați de muzica națională, nimic nu poate bucura mai tare sufletul de român.

Ingrediente rețetă fasole cu ciolan de porc afumat

Chiar și așa, de ce ai nevoie pentru a prepara cea mai bună fasole cu ciolan?

Cantitatea ingredientelor este orientativă, aceasta variind în funcție de cantitatea finală pe care o vrea bucătarul.

Ingrediente

  • 2 kg fasole albă
  • 2 kg afumătură de porc, în funcție de preferință – costiță, cârnați, ciolan
  • Legume: 3-4 ardei roșii, 2 căpătâni de usturoi, 1-2 morcovi
  • 200 g untură de porc sau un înlocuitor
  • Condimente: Cimbru, piper, sare
  • 2-3 foi de dafin
  • 800 g pastă de roșii sau bulion
  • apă
  • mărar și pătrunjel verde

Află cum se prepară și Sarmalele cu carne de porc. Cea mai delicioasă reţetă

Cum se prepară fasolea cu ciolan de porc afumat

Fasolea trebuie spălată bine și pusă la hidratat, prima dată, în apă rece, iar mai apoi, lăsată peste noapte la frigider. Ziua următoare, se stoarce fasolea și se fierbe în 2-3 ape, timp de 2-3 clocote fiecare.

Pentru cei ce-și doresc să simtă că sunt români autentici, se așează ceaunul uns cu untură la focul cu jar încins, se adaugă carnea deja afumată și se porționează după preferințe, de preferat, în bucăți mai mici. Când aceasta este gata, se adaugă ceapa tocată pentru a se căli împreună cu bucățile de carne. După aceea, se adaugă morcovul tocat sau dat pe răzătoare.

La final, se adaugă fasolea și se ține până dă de 2-3 ori în clocot, în 3 ape diferite. Se completează cu apă fierbinte până când ingredientele sunt bine acoperite.

În alt vas, tocăm două cepe și le prăjim în untura rămasă, mai apoi, adăugăm bulionul sau pasta de roșii. Adăugam apa și le lăsăm să fiarbă până devine consistentă.

Acum, ca tradiția să fie respectată în continuare, o cană de vin fiert e tot ce mai trebuie, învață Cum se face mustul de struguri. Cea mai veche rețetă, pas cu pas