RMGC promite o stație de epurare la Roșia Montană (VIDEO)

RMGC promite o stație de epurare la Roșia Montană (VIDEO)

Zona Roşia Montană este recunoscută de mai bine de două mii de ani pentru minerit. Totodată, metodele de exploatare practicate în trecut au dus însă la poluarea solului şi a apelor din zonă cu metale grele şi compuşi ai acestora.

Proiectul propus de Roşia Montană Gold Corporation prevede stoparea acestei poluări şi îmbunatatirea calităţii apelor din zona Roşia Montană. Iar pentru asta, în cazul în care Guvernul bate palma cu RMGC, compania va deschide, începand de anul viitor, un şantier imens pentru construcţia infrastructurii necesare, care va „înghiţi” peste un miliard de euro.

Poluarea mediului în zona Roşia Montană nu a fost combătută niciodată, arată specialiştii RMGC. „Apele roşii”, aşa cum le numesc localnicii, se varsă în pârâul Abrud, iar de acolo mai departe în râul Arieş de zeci de ani, iar statul nu a făcut nimic pentru protejarea mediului.

Dacă va începe mineritul în Roşia Montană, în zonă urmează să fie construite o staţie de epurare, care va avea un rol extrem de important pentru protejarea mediului, dar şi o uzina de preparare, un iaz de decantare, un baraj pentru ape acide, şi drumuri industriale.

În rezervoare se introduc şi calciu, var şi oxigen, pentru a neutraliza practic efectele metalelor din ape.

„După ce apa trece prin aceste rezervoare, apa e curată, doar că ph-ul e peste limitele pentru a putea fi descărcate în mediu. De aceea folosim, să poată fi descărcată în mediu”, a explicat Hadrian Bobar, manager departament mediu RMGC.

Reprezentanţii companiei estimează, de asemenea, că în acesti doi ani vor fi create peste 2300 de locuri de muncă în cadrul şantierului, în condiţiile în care rata şomajului ajunge la 80% în zonă.

RMGC promite stație de epurare la Roșia Montană

Embed: