România își propune să cumpere 1.000 de doze de vaccin contra variolei maimuţei, ser care să fie la dispoziţia autorităţilor pentru momentul în care se vor înregistra şi la noi cazuri. De asemenea, tot mai multe ţări raportează persoane bolnave, iar Belgia este prima țară în care a fost introdusă carantina obligatorie.
Belgia este prima țară care cere o astfel de măsură, după ce a raportat patru cazuri cu boala în ultima săptămână. Autoritățile din Belgia au hotărât vineri să introducă o carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței.
Potrivit autorităţilor sanitare belgiene, cei care au luat contact cu pacienţii infectaţi cu variola maimuţei nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenţi, mai ales dacă au intrat în contact cu persoane vulnerabile. Belgia a raportat până în prezent 4 cazuri de variola maimuţei în doar o săptămână, potrivit adevarul.ro.
Primul caz suspect de variola maimuţei, din Grecia, s-a infirmat între timp. Pacientul, care este un român stabilit în Marea Britanie, are de fapt varicelă. Acesta se afla în vacanță şi a fost internat în spital, după ce pe corp i-au apărut erupţii asemănătoare celor provocate de variola maimuţei, iar suspiciunile au fost legate de această boală.
România nu a raportat până în prezent niciun caz, dar a început să achiziționeze dozele de vaccin. Europa pregăteşte în prezent cumpărarea de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe ţări au raportat cazuri de variola maimuţei.
În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de prevenţie.
„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a mai precizat că se iau în discuţie maximum 1.000 de doze care să fie la dispoziţia autorităţilor din România: „Sunt cantităţi mici pentru că şi numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a explicat oficialul.