România, la un pas să obțină certificare UNESCO asupra a 1.500 de km din limesul Imperiului Roman

România, la un pas să obțină certificare UNESCO asupra a 1.500 de km din limesul Imperiului Roman
Sursa Foto: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

La sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile române au depus la UNESCO un dosar foarte complex pentru includerea patrimoniul cultural universal a Limes Dacic, frontiera fortificată romană pe actualul teritoriu al României.

În ultimii ani, mai multe instituții ale statului român au colaborat în cadrul unor ample activități de cercetare și arhivare, care au dus la prezentarea dosarului „Frontierele Imperiului Roman – DACIA” la UNESCO, notează ziare.com.

Granița Imperiului Roman în Dacia, la un pas să fie inclusă în UNESCO

Cercetările arheologice efectuate în întreaga lume în ultimii 130 de ani au arătat există aproximativ 7.000 de kilometri de graniță a Imperiului Roman în jurul Mării Mediterane, care traversează Europa, Africa și Asia.

Se pare că cea mai complexă și mai lungă porțiune de limes (graniță) se află în România și se întinde pe o distanță de aproximativ 1.500 de km.

Dosarul prezentat de România are cinci volume și este format din peste 3.000 de file, cuprinzând 285 de situri. Cel mai lung și cel mai complex sector de graniță al unei foste provincii romane, Limesul Dacic, include fortificații și așezări civile, turnuri de semnalizare, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. 

De asemenea, au fost identificate peste 285 de astfel de situri, însă numai cele care au fost incluse în dosar au fost cercetate și documentate temeinic, fiind eligibile pentru scopul urmărit de România, mai exact acela de-a fi incluse în patrimoniul universal imuabil al omenirii, de a primi protecție și finanțare ulterioară pentru reabilitare și includere în circuitul turistic.

Specialiștii români implicați în proiect sunt optimiști că dosarul va fi aprobat

„Sunt aproape toate tipurile de frontieră: și pe curs de râu și frontieră montană și de câmpie. Romanii interpretau foarte bine geografia istorică. Practic, din Occident, pe zidul lui Hadrian și Antoninus Pius, limesul taie Britannia, după aceea prin Olanda, în sudul Germaniei, trece prin Austria pe Dunăre, vine pe Dunăre puțin în Ungaria, Serbia, foarte puțin în Croația, prin nordul Bulgariei și în Delta Dunării.

După cele două campanii ale lui Traian, 101-102, 105-106, frontierele Daciei Romane se construiesc odată ce armata avansează la nordul Dunării și merge cumva pe interiorul Carpaților, taie Banatul în două, cuprinde zona auriferă, Roșia Montană, Zlatna, dar legiunile sunt în zona Mureșului, la Alba-Iulia și mai târziu la Potaissa-Turda.

Ne apropiem de Cluj pe la Bologa, frontiera trece prin Munții Meseșului, în apropiere de Zalău, după care ajungem pe cursul Someșului unit, Cășei, Ileanda, trecem în Bistrița și după aceea în Secuime, pe interior, Mureș-Harghita-Covasna, traversăm pe culoarul Rucăr-Bran și ajungem iarăși la Dunăre prin județele Argeș și Teleorman, zona Transalutană, pe cursul Oltului”, a transmis Felix Marcu, președintele Comisiei Naționale Limes și manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, pentru PressOne.

Urmăriți B1TV.ro și pe