România nu are suficiente vaccinuri pentru nou-născuți. Adrian Marinescu: Sper să fie vorba de o situație de moment / Este printre puținii ani în care am avut vaccinul antigripal înaintea sezonului (VIDEO)

România nu are suficiente vaccinuri pentru nou-născuți. Adrian Marinescu: Sper să fie vorba de o situație de moment / Este printre puținii ani în care am avut vaccinul antigripal înaintea sezonului (VIDEO)
Foto: Pixabay

România nu are suficiente vaccinuri pentru nou-născuți, iar în unele județe nu mai sunt deloc stocuri. De altfel, potrivit statisticilor, zeci de milioane de copii sunt în pericol din cauza lipsei de vaccinare împotriva rujeolei, o boală potențial mortală, a relatat Aneta Sângeorzan, joi dimineață, la Știrile B1 TV.

Adrian Marinescu, pe B1 TV: Sper să nu fie vorba de o criză, ci să fie o situație de moment

Întrebat de ce lipsesc vaccinurile împotriva rujeolei, directorul medical de Institutul „Matei Balș” a spus: „Dacă vorbim de un lucru concret și de o perioadă scurtă, să știți că sunt mulți factori, nu neapărat la vaccinuri, vorbim și de medicamente. Poate fi o situație internațională, poate să fie legat de comenzi. Aici e important ca lucrurile să se remedieze repede, pentru că, așa cum spuneați, până la urmă, acele vaccinuri din Calendarul național de vaccinare de fapt au rolul de a preveni boli importante, cu grad mare de contagiozitate și care la un moment dat pot deveni probleme de sănătate”.

„Rujeola a reprezentat, în anii din trecut, o situație complicată la un moment dat. Vă aduceți aminte că am avut epidemie de rujeolă. Sigur, veți spune că de multe ori intră între bolile eruptive, care înseamnă o formă ușoară, care poate nu necesită spitalizare, dar nu e întotdeauna așa. Se poate întâmpla ca cel mic, mai ales dacă are probleme de sănătate, ca de exemplu un astm bronșic sau boli cronice, să facă o formă severă, cu complicații. Într-adevăr, n-aș spune că este un virus mortal, dar aș spune că în unele situații, într-un procent mic, acele complicații pot să ducă la o evoluție nefavorabilă”, a adăugat Adrian Marinescu.

Întrebat cât ar putea să dureze o criză de acest gen, el a afirmat: „Asta spuneam și mai devreme. Sper să nu fie vorba de o criză, (ci) să fie vorba de o situație de moment și ea să fie rezolvată. Trebuie văzut exact contextul, dacă se pleacă de la contextul internațional, dacă există niște termene clare, pentru că este evident că avem nevoie – și nu doar de vaccinul pentru rujeolă, discutăm de tot ceea înseamnă vaccinare obligatorie în Calendarul de vaccinare”.

Întrebat despre varianta achiziționării din farmacii, medicul a explicat: „Cred că nu va intra, totuși, în discuție. Este și motivul pentru care avem un Calendar de vaccinare, nu e nevoie să le cumpărăm din farmacie. Oricum, cred că în momentul în care sursa există, nu va fi o problemă să le avem și din punct de vedere oficial pentru Calendar (…). Este printre puținii ani în care am avut vaccinul antigripal devreme, înaintea sezonului, pentru că este logic să am un vaccin înainte de a avea sezonul rece și înainte de a avea multe cazuri, tocmai în ideea că vreau să previn”.

Urmăriți B1TV.ro și pe