România, pe ultimele locuri în Europa la compensarea medicamentelor

România, pe ultimele locuri în Europa la compensarea medicamentelor
Foto: romanialibera.ro

România se află pe unul din ultimele locuri în ce privește sprijinul pe care îl acordă statul pacienților care au nevoie de medicamente. Astfel, bolnavii sunt nevoiți să acopere 40 la sută din costul medicamentelor. Comparativ, olandezii plătesc 0,7 la sută din cost, francezii – 1,2 la sută, iar germanii – 5,4 la sută.

Conform OECD Health Data 2010, o situație mai proastă se poate observa în Bulgaria. Acolo, paceinții plătesc mai bine de 70 la sută din costul medicamentelor. Media europeană, însă, este de 20 de procente din prețul medicamentelor plătit de pacienți, relatează Mediafax.

„În ţara noastră, compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B – unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C – unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)”, arată Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Mai mult, majoritatea tratamentelor de pe lista C trebuie aprobate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru fiecare pacient în parte.Județele au dificultăti în ceea ce privește alocarea la timp a bugetelor necesare, iar în final pacientul rămâne pe lista de așteptatre o perioadă mult prea mare, fapt care îi poate pune în pericol sănătatea și chiar viața, a mai explicat acesta.

De asemenea, România este pe unul din ultimele locuri și la procentul alocat sănătătii din Produsul Intern Brut. Țara noastră acordă 3,84 la sută din PIB, iar celelalte țări din UE, în medie, nouă procente.