România, pe un val de scumpiri. Mămăliga va fi și ea mai costisitoare

România, pe un val de scumpiri. Mămăliga va fi și ea mai costisitoare
Foto: Pixabay

România se află pe o pantă ascendentă a scumpirilor, care se resimt tot mai adânc în buzunarele oamenilor. Seceta are un impact puternic asupra mai multor culturi, printre acestea numărându-se și porumbul, afectat și el, ceea ce rezultă că anul acesta inclusiv mămăliga se va scumpi, noteaza stirileprotv.ro.

Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind recolta din 2022, iar România înregistrează cea mai mică producție de porumb la hectar din ultimii cinci ani, țara noastră situându-se cu mult sub media europeană.

Se scumpește și mămăliga din acest an

Spre exemplu, o mămăligă pentru o întreagă familie, făcută dintr-o jumătate de kilogram de mălai, costă acum 4 lei, cu 30% mai mult decât în urmă cu an. În 2021, dintr-un hectar de porumb, se săturau 9.000 de familii. Acum, 12 luni mai târziu, un hectar ajunge doar pentru 6.000 de familii.

„Ar trebui să investim in irigații, nu făcute la voia întâmplării, care sa vină cu soluții inteligente, care să fie făcute la timp”, a declarat Cristina Cionga, Asociația Producătorilor de Porumb din România.

Comisia Europeană estimează că producția de porumb în România va fi de 3,94 tone la hectar, ceea ce reprezintă o scădere de 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă nu decât că suntem sub medie, ci chiar ultimii la nivelul Uniunii Europene.

„Fermierii încearcă să schimbe perioada optimă de semănat, să vină mult mai devreme cu semănatul, în martie, ca să prindă mai multe ploi, să aibă mai multe șanse cultura”, a declarat Marius Jurubiță, fermier.

„Acolo unde nu am avut perdele de protecție, productivitatea a fost dezastruoasă, producțiile fiind între 350 kilograme până la 1200 kilograme la hectar. Unde am avut aceiași hibrizi, diferența au făcut-o perdelele de protecție, aici producția a variat între 3500 și aproape 5000 kg la hectar”, a adăugat Nicolae Marinel Horoblaga, Director SCDA Lovrin, mai scrie sursa citată.

„Se pot folosi tehnologii, de exemplu, semănatul direct în miriște. Nu mai trebuie să ari, aratul întoarce brazda și scoate din sol minimul de apa care mai există”, a explicat Vlad Macovei, Asociatia Forța Fermierilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe