România, prima în UE și a doua în lume ca medie săptămânală de decese zilnice COVID-19. Mortalitatea a crescut și în Bulgaria, însă nu în același ritm agresiv ca în țara noastră

România, prima în UE și a doua în lume ca medie săptămânală de decese zilnice COVID-19. Mortalitatea a crescut și în Bulgaria, însă nu în același ritm agresiv ca în țara noastră
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

România este a doua în lume ca mortalitate COVID-19, cu o medie de 16,6 decese zilnice raportat la milionul de locuitori între 7 și 14 octombrie. Situația sanitară din țara noastră continuă să se deterioreze, iar în ultima zi au murit încă 363 de persoane infectate, conform bilanțului transmis vineri, 15 octombrie, de autorități.

România, a doua în lume ca medie săptămânală de decese zilnice COVID-19 (16,6 la milionul de locuitori, în perioada 7-14 octombrie)

Țara cu cea mai mare mortalitate din lume este Grenada (26,55), însă este vorba despre un stat cu o populație de circa 112.000 de locuitori.

Deși mortalitatea era la un nivel sumbru în România și în săptămâna care s-a încheiat pe 1 octombrie, țara noastră avea atunci abia a opta medie săptămânală din lume (8,22 la milionul de locuitori).

Mortalitatea COVID-19 a crescut și în Bulgaria, o altă codașă a campaniei europene de vaccinare anti-COVID-19, însă nu în același ritm agresiv ca în România. În săptămâna care s-a încheiat pe 14 octombrie, la sud de Dunăre media de decese zilnice a fost de 12,37 la milionul de locuitori, deși pe 1 octombrie era de 11,31, adică mai mare decât în țara noastră.

mortalitate covid-19
Sursa: Our World in Data

Astfel, raportat la 14 octombrie, România are de departe cea mai mare mortalitate săptămânală COVID-19 dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar în spatele său este Bulgaria. Letonia – unde inclusiv președintele Egils Levits a fost depistat pozitiv, ceea ce a condus la amânarea vizitei pe care o avea programată Klaus Iohannis – este a patra în acest top negativ, cu o medie de 5,66.

mortalitate covid-19 ue
Sursa: Our World in Data

Uniunea Europeană în ansamblul său avea la momentul 14 octombrie o medie săptămânală de 1,72. Practic, medii mai mici la nivelul blocului comunitar aveau doar Ungaria, Austria, Belgia, Polonia, Irlanda, Portugalia, Germania, Spania, Italia, Franța, Finlanda, Luxemburg, Cehia, Cipru, Suedia, Țările de Jos, Danemarca și Malta.

mortalitate covid-19 ue 2
Sursa: Our World in Data

Pe fondul situației tot mai alarmante din România, Ministerul Sănătății a solicitat DSU activarea Mecanismului de protecție civilă al UE pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.

Ultima oră
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută
21:46 - Austria: Peste 40.000 de oameni au protestat în Viena față de restricții și planurile privind vaccinarea obligatorie (VIDEO)