România trece la ora de vară: Schimbarea afectează organismul uman

România trece la ora de vară: Schimbarea afectează organismul uman
Foto: sattvik.info

România trece la noapte la ora de vară. Astfel, ora 3 va deveni ora 4, iar 29 martie va fi cea mai scurtă zi din an. Va avea doar 23 de ore. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, informează CFR Călători.

Schimbarea orei poate afecta însă organismul, avertizează medicii.

Această modificare ne poate da peste cap toată rutina zilnică și ne perturbă perturbă ceasul biologic. Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, informează România TV.

De asemenea, în această perioadă, creşte riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

Ora de vară creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn. Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală.
Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

România a adoptat această măsură în anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial. Asta se explică prin faptul că, în timpul lunilor de vară, soarele răsare la ora 04.30 și apune la 20.00.