Anul 2022 a început cu facturi foarte mari, în special cele pentru energie electrică și gaze. Mai multe instituții publice au semnalat faptul că au primit facturi de neachitat.
Cel mai recent exemplu este cel al Teatrului Național din București (TNB), care a plătit pe luna decembrie 2021 o factură în valoare de aproape un milion de lei (996.212,03 lei).
Valoarea facturii Teatrului Național din București este de 7,5 ori mai mare decât în urmă cu un an. Cu toate acestea, consumul lunar a crescut cu doar circa 9%.
În noiembrie 2021, Teatrul a plătit 516.000 de lei pe gaze, comparativ cu luna noiembrie a anul precedent, când instituția a achitat sub 70.000 de lei.
TNB se aprovizionează cu gaze prin intermediul Bursei Române de Mărfuri de peste 3 ani. Similar procedează și alte instituții de stat, în conformitate cu Legea achizițiilor publice.
„TNB a recurs la această modalitate de achiziție deoarece, la procedura organizată prin SICAP în anul 2018, s-a prezentat un singur ofertant, a cărui ofertă financiară a fost mai mare decât valoarea estimate de autoritatea contractantă. Acest lucru a condus la anularea procedurii respective.
Reluarea procedurii prin intermediul SICAP necesita o perioadă de timp prea mare pentru a asigura continuitatea contractării. Procedura organizată de BRM, pe lângă faptul că e legală, a putut fi organizată în timp scurt și a funcționat în spiritual concurenței libere pe piață, fapt care a condus în următorii 3 ani la scăderea accentuată a prețului pe MWh”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții instituției.
Mai multe instituții culturale din România se confruntă cu probleme în achitarea facturilor la energie și gaz. Spre exemplu, pentru luna decembrie, Castelul Peleș a primit o factură la gaze de 86.000 de lei, cu aproape 80% față de prețul perceput până acum de furnizor.
Șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, Valentin Răileanu, a declarat că nu poate închide caloriferele deoarece nu ar mai putea fi îndeplinite condițiile de conservare a operelor de patrimoniu.