Scumpirile afectează instituțiile de cultură din România. Teatrul Național din București a primit o factură enormă la gaze

Scumpirile afectează instituțiile de cultură din România. Teatrul Național din București a primit o factură enormă la gaze
Sursa: Facebook/TNB

Anul 2022 a început cu facturi foarte mari, în special cele pentru energie electrică și gaze. Mai multe instituții publice au semnalat faptul că au primit facturi de neachitat.

Cel mai recent exemplu este cel al Teatrului Național din București (TNB), care a plătit pe luna decembrie 2021 o factură în valoare de aproape un milion de lei (996.212,03 lei).

Facturi de 7 ori mai mari față de anul trecut

Valoarea facturii Teatrului Național din București este de 7,5 ori mai mare decât în urmă cu un an. Cu toate acestea, consumul lunar a crescut cu doar circa 9%.

În noiembrie 2021, Teatrul a plătit 516.000 de lei pe gaze, comparativ cu luna noiembrie a anul precedent, când instituția a achitat sub 70.000 de lei.

TNB se aprovizionează cu gaze prin intermediul Bursei Române de Mărfuri de peste 3 ani. Similar procedează și alte instituții de stat, în conformitate cu Legea achizițiilor publice.

„TNB a recurs la această modalitate de achiziție deoarece, la procedura organizată prin SICAP în anul 2018, s-a prezentat un singur ofertant, a cărui ofertă financiară a fost mai mare decât valoarea estimate de autoritatea contractantă. Acest lucru a condus la anularea procedurii respective.

Reluarea procedurii prin intermediul SICAP necesita o perioadă de timp prea mare pentru a asigura continuitatea contractării. Procedura organizată de BRM, pe lângă faptul că e legală, a putut fi organizată în timp scurt și a funcționat în spiritual concurenței libere pe piață, fapt care a condus în următorii 3 ani la scăderea accentuată a prețului pe MWh”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții instituției.

Instituțiile de cultură se confruntă cu probleme în achitarea facturilor

Mai multe instituții culturale din România se confruntă cu probleme în achitarea facturilor la energie și gaz. Spre exemplu, pentru luna decembrie, Castelul Peleș a primit o factură la gaze de 86.000 de lei, cu aproape 80% față de prețul perceput până acum de furnizor.

Șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, Valentin Răileanu, a declarat că nu poate închide caloriferele deoarece nu ar mai putea fi îndeplinite condițiile de conservare a operelor de patrimoniu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina