Se vede SFÂRȘITUL LUMII? Cercetătorii avertizează: Antartica se topește încet-încet

Se vede SFÂRȘITUL LUMII? Cercetătorii avertizează: Antartica se topește încet-încet
sursă foto: Hepta / Face To Face

O sursă radioactivă de căldură din adâncuri topește încet-încet Antartica, de la mile distanță de suprafață, cred o serie de cercetători citați de Yahoo News.

Cercetătorii au survolat zona înghețată cu avioane, având capacitatea de a observa ceea ce se petrece la două mile sub gheață, unde materialul încins pare să topească gheața, într-un ritm foarte lent.

Aceștia consideră că sursa de căldură este reprezentată de niște roci radioactive, precum și de apa fierbinte din interiorul scoarței terestre.

„Ceea ce constatăm noi ca fiind un proces de topire, probabil că se petrece de mii sau poate chiar milioane de ani, și nu contribuie direct la schimbările prin care trece suprafața înghețată. Cu toate acestea, în viitor, surplusul de apă care se regăsește în suprafața înghețată ar putea face regiunea mai sensibilă la factori extrinseci precum schimbările climatice”, a afirmat cercetătorul Tom Jordan.

Deși este drept că Antartica nu se va topi peste noapte, sursa radioactivă de căldură ar putea avea efecte catastrofale în contextul schimbărilor climatice prin care trece planeta noastră, potrivit noilor măsurători realizate de British Antartic Survey.

„Acesta a fost un proiect cu adevărat interesant pentru că ne-a permis să survolăm o regiune a Planetei despre care încă nu știm prea multe. Rezultatele noastre au fost unele destul de neașteptate, dat fiindcă multă lume a crezut că această zonă a Antarticii ar fi compusă din roci reci și antice, care au avut un impact minor asupra suprafeței superioare de gheață. Am demonstrat că, chiar și în stratul continental interior, caracteristicile geologice pot avea un impact important asupra gheții”, a adăugat specialistul.