Ședința CCR s-a terminat: Judecătorii au dat citire hotărârii de invalidare a referendumului

Ședința CCR s-a terminat: Judecătorii au dat citire hotărârii de invalidare a referendumului

Update 12:30: Decizia Curții Constituționale a fost trimisă Parlamentului. Aceasta va fi citită în plen de către judecătorul CCR Mircea Minea.

Curtea Constituțională s-a reunit, miercuri, în jurul orei 10:00, pentru a da citire hotărârii de invalidare a referendumului pentru demiterea din funcție a lui Traian Băsescu, organizat pe 29 iulie. Ședința acestora s-a încheiat la mai putin de două ore de la începere.

Se pare că ședința a fost una destul de aprinsă. Deși aceasta s-a desfășurat cu ușile închise, jurnaliștii prezenți la sediul Curții au auzit discuții cu vocea ridicată între judecătorii CCR.

Acum că decizia a fost citită în plenul Curții, horărârea va fi trimisă către Parlament. Acesta se va întruni pentru a da citire în plen documentului, iar ulterior decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, din acel moment urmând să producă efecte. Cu alte cuvinte, suspendarea lui Traian Băsescu se va încheia în momentul publicării deciziei în MO.

Conform președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, sesiunea în care Camerele reunite ale Parlamentului se vor reuni pentru a dezbate decizia CC va avea loc cel târziu vineri (Detalii AICI).

În ședința de marți, judecătorii CCR au decis, cu șase voturi pentru și trei împotrivă, că referendumul de demitere a lui Băsescu este invalid. Deși scrutinul s-a desfășurat corect, nu a fost întrunit cvorumul de 50 la sută plus unu dintre cetățenii cu drept de vot, au considerat aceștia.

Cea care a înclinat balanța în favoarea reîntoarcerii lui Băsescu a fost Aspazia Cojocaru, care și-a motivat decizia prin faptul că „nu vrea să facă pușcărie.”