Senatorul Vasile-Cristian Lungu, președintele PMP Cluj, a luat parte la Transatlantic Network Session, conferință organizată de Parlamentul European în colaborare cu Congresul Statelor Unite. În cadrul întâlnirilor din perioada 7-9 Mai, au avut loc o serie de dezbateri despre problemele pe care globalizarea le ridică pentru parteneri economici ca: SUA, Uniunea Europeană și România. Subiectele discuției s-au concentrat în special pe Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) și Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite, dar și impactul asupra economiei și a mediului de afaceri românesc.
Ziua de luni 7 Mai a fost alocată unei vizite la Camera de Comerț a Statelor Unite ale Americii și întâlnirii cu Marjorie A Chorlins, Vicepreședinte pe probleme europene, unde Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite a ținut capul agendei de discuții. Tot luni compania Microsoft, prin biroul de lobby din Washington D.C. a prezentat noile trenduri în materie de tehnologie informațională și inteligență artificială.
Zilele de 8 și 9 Mai au fost zile alocate exclusiv întâlnirilor cu membri ai Congresului SUA și discuțiilor cu șefii de cabinet, specialiștii pe probleme economice dar și legislative ai respectivilor congresmeni și senatori. Marți și miercuri au fost cele mai încărcate zile cu vizite programate atât la Congresul SUA cât și la Departamentul de Stat. Printre congresmenii cu care senatorul Cristian Lungu s-a întâlnit sunt: Paul Anthony Gosar (R-AZ), un apropiat al administrației prezidențiale Trump și lider al grupului politic Freedom Caucus, William Ballard Hurd (R-TX), fost ofițer CIA și specialist pe probleme de securitate în Europa de Est, Trey Hollingsworth (R-IN), Brendan Francis Boyle (D-PA) și senatorul Paul Strauss (DC).
Agenda întâlnirilor a inclus și discuții cu specialiștii legislativi și economici ai senatorului David Perdue (R-GA), congresmenilor Jim Jordan (R-OH) și Karen Handel (R-GA). Au avut loc, de asemenea, întâlniri importante cu fondatorii ziarului The Hill și alți membrii tineri ai Congresului Statelor Unite.
“ Astăzi, economia Transatlantică este cea mai mare și mai prosperă din lume, reprezentând global 35% din Gross Domestic Product (GDP) în ceea ce privește puterea de cumpărare. Ca o sursă principală pentru investițiile străine în Romania, Statele Unite ale Americii și Europa rămân interconectate prin economia transatlantică. America a fost și va fi de departe un model pentru noi și am convingerea că parteneriatul României cu Statele Unite este una dintre cele mai importante reușite ale decidenților noștri politici după prăbușirea comunismului”, afirmă senatorul.