Senatorul Victor Mocanu, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu

Senatorul Victor Mocanu, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu
Foto: dcnews.ro

Senatorul Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost condamnat de Înalta Curte la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea unor contracte de achiziție de aparatură mdicală pentru Maternitatea Spitalului Județean.

În același dosar au mai fost condamnați Constantin Lungu, fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții din CJ Buzău, la trei ani cu executare, Daniel Bădic, la trei ani cu suspendare și Eugenia Husea, la doi ani și jumătate cu suspendare. Decizia nu este definitivă și va putea fi atacată cu apel, informează Agerpres

Procurorii au susținut că, în perioada 6 aprilie – 14 mai 2012, Victor Mocanu, în calitate de președinte al CJ Buzău, s-a înțeles cu Daniel Bădic, asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, și a încheiat în condiții nelegale cu societatea menționată opt contracte de furnizare de echipamente medicale.

DNA susține că Victor Mocanu a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

Constantin Lungu a fost condamnat pentru că a întocmit în fals mai multe documente, iar Eugenia Husea pentru că, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizițiilor publice directe în cazul echipamentelor medicale.

"Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale, a creat premisa efectuării de plăți în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău, în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate”, au arătat procurorii DNA. Prejudiciul stabilit până la data întocmirii rechizitoriului a fost de 565.000 lei.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului