Sindicatul Europol a anunțat, duminică, primul deces cauzat de coronavirus în Poliția Română. Este vorba despre șeful Postului de Poliție Ipotești, județul Olt. El avea 49 de ani. Internat inițial la spitalul din Slatina, acesta a fost transferat la Caracal, apoi la București, după ce starea i s-a agravat. Sindicatul precizează că agentul a încetat din viață la secția de Terapie Intensivă a Institutului ”Matei Balș”. El avea și alte afecțiuni, „acumulate de-a lungul carierei”.
Prima victimă a epidemiei de coronavirus în Poliția Română este şeful de post din Ipoteşti, judeţul Olt, anunță, duminică, Sindicatul Europol. Acesta avea 49 de ani.
„Inițial a fost internat pe 28 mai la Spitalul Slatina, iar pe 30 mai a fost transferat la Spitalul Caracal. Săptămâna trecută el a fost transferat la Bucureşti după ce starea de sănătate s-a înrăutățit, fiind transportat la Institutul Național de Boli Infecțioase„Matei Balș” la Terapie Intensivă. Aseară, inima acestuia a încetat să mai bată din cauza complicațiilor apărute, acesta suferind și de alte afecțiuni acumulate de-a lungul carierei”, a transmis sindicatul, printr-un comunicat.
Testați pozitiv cu COVID-19 au mai fost soția șefului de post și ajutorul lui, un alt agent de la Postul de Poliție Brebeni, soția și fiica acestuia.
Sindicatul Europol atrage din nou atenția că polițiștii, prin natura meseriei lor, sunt mai expuși riscului de infectare și chiar a acuzat Ministerul de Interne că ascunde cifrele privind îmbolnăvirile în rândul agenților.
„Mai mult decât atât, pe lângă gradul mare de expunere, polițiștii nu au fost luați în seamă pentru acordarea ”stimulentului de risc” alături de celelalte categorii aflate în prima linie”, mai acuză sindicatul, făcând referire la bonusul de 500 de euro pe care îl primesc cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu epidemia.
Potrivit celor mai recende date ale Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost depistate pozitiv 320 de persoane – un record al ultimei perioade, iar 16 pacienți COVID-19 au decedat. Asta ridică bilanțul total al epidemiei la 21.999 de îmbolnăviri și 1.410 de victime.
Alte 165 de persoane testate pozitiv sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă. În schimb, 15.719 de oameni au fost declarați vindecați și externați.
De la izbucnirea epidemiei, la nivel național au fost prelucrate 560.596 de teste.
În Diaspora, 3.393 de conaționali au fost testați pozitiv cu COVID-19. Au decedat 114 și s-au vindecat 29.
Sâmbătă, premierul Ludovic Orban a declarat că va cere Parlamentului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Totodată, acesta și-a manifestat încrederea că majoritatea parlamentară va înțelege că nu poate pune în pericol sănătatea oamenilor doar pentru niște câștiguri electorale ieftine.
Social-democrații, în schimb, au anunțat deja că nu vor vota prelungirea stării de alertă, în forma în care este ea acum. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a susținut că partidul vrea în loc o stare intermediară de maximum 15 zile, redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri.