Sistemul de carduri de sănătate a fost întrerupt cinci ore din cauza unei defecțiuni (VIDEO)

Sistemul de carduri de sănătate a fost întrerupt cinci ore din cauza unei defecțiuni (VIDEO)
Foto: B1 TV

UPDATE: Problemele la sistem au fost rezolvate în jurul orei 12:00. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că astfel de situații nu ar trebui să afecteze pacienții, dacă sunt respectate normele de utilizare a documentului, informează Mediafax.

„Problemele la sistemul cardului de sănătate au fost remediate în jurul orei 12.00, furnizorii de servicii medicale putând utiliza cardul fără probleme. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recomandă furnizorilor de servicii medicale ca ori de câte ori ar apărea anumite probleme în sistem, să nu intre în panică, ci să folosească pas cu pas instrucţiunile din normele privind cardul de sănătate”, a declarat  Mihaela Tănase, purtătoarea de cuvânt a instituției.

La rândul său, președintele CNAS a afirmat că pacienții primesc consultații și servicii medicale și atunci când se produc astfel de defecțiuni.

„Funizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a respecta normele de utilizare a cardului de sănătate, astfel încât niciun pacient să nu aibă de suferit în această situaţie”, a declarat Vasile Ciurchea.

Sistemul de carduri de sănătate s-a blocat vineri dimineață de la ora 5.00 și este blocat și în momentul transmiterii acestei știri, anunță B1 TV.

Marina Pârcălabu, medic de familie, a explicat că este vorba despre o eroare în sistem.

„Nu putem lucra cu cardurile. Orice card introduci în aparat îți da eroare, este blocat sistemul. Am făcut o sesizare pe care am trimis-o la Casa Națională de Sănătate. Am decis să lucrez fără card azi, să dau rețetele offline și voi încerca să validez ulterior. Cum pot fi plătite aceste servicii dacă nu sunt validate cu cardu? Avantajul nostru este că noi ne știm pacienții știm cine este asigurat și cine nu este”
, a spus aceasta.

La rândul său, Mariana Tănase, purtător de cuvânt al CNAS, a spus că este o problemă în sistem dar se lucrează la remedierea ei.

„Este o problemă, de la ora 7 dimineața, în sistemul cardurilor. Se lucrează pentru a se rezolva problema. De asemenea, furnizorii știu că normele de utilizare a cardului prevăd și astfel de situații în care medicii pot opera offline. Când introduci cardul în cititor lasă o amprentă de timp. La remedierea sistemului, amprenta offline se ridică online. Faptul că astăzi este o problemă nu înseamnă că putem generaliza și să spunem că acest card nu este benefic pentru sistem”, a spus Mariana Tănase.

Sistemul de carduri de sănătate s-a blocat vineri dimineață.

Urmăriți B1TV.ro și pe