Soluţia găsită de europarlamentari pentru eliminarea dublului standard de calitate a produselor. Se cere atenție sporită la mărcile private 

Soluţia găsită de europarlamentari pentru eliminarea dublului standard de calitate a produselor. Se cere atenție sporită la mărcile private 

Europarlamentarii au găsit soluţia prin care s-ar putea elimina dublul standard de calitate a produselor vândute în state diferite din Uniunea Europeană (UE), sugerând că mărcile private ar trebui să fie tratate cu mare atenție.

„Mărcile private au devenit o prezență importantă în coșurile de cumpărături ale consumatorilor, iar cota lor de piață a crescut în majoritatea categoriilor de produse în majoritatea statelor membre în ultimul deceniu.Considerăm că mărcile private nu ar trebui să dea impresia unui produs de marcă pentru a împiedica confuzia consumatorilor; iar problema mărcilor private necesită o atenție deosebită din partea Comisiei”, se arată în raportul despre dublul standard de calitate a alimentelor lansat în dezbatere publică de către Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din cadrul Parlamentului European.

Potrivit documentului soluția prin care se pot elimina aceste practici la nivelul UE se referă la ieșirea lor în afara legii, informează economica.net.

Astfel, Comisia Europerană ar trebui să amendeze Anexa 1 a Directivei Europene privind practicile comerciale neloiale (Anexa 1 dinDIRECTIVA 2005/29/CE) prin adăugarea pe „lista neagră” practicilor care fac ca produsele cu același nume și același ambalaj să aibă calități diferite în funcție de statul unde se comercializează.

De asemenea, pe lista practicilor comerciale interzise se găsesc: „a prezenta drepturile de care consumatorii beneficiază prin lege ca și caracteristică distinctivă a ofertei comerciantului”, „a afișa un certificat, o marcă de calitate sau un echivalent fără autorizația necesară în acest sens” şi „a promova deliberat un produs similar cu produsul unui alt producător astfel încât consumatorul să creadă că produsul promovat provine de la același producător”.

Se așteaptă amendamentele din partea europarlamentarilor pentru rezolvarea acestei probleme până în data de 17 aprilie.

Subiectul este în atenţia europenilor, încă din 2011 și probabil, va genera noi reglementări pe piața comună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”