Sondaj: Numărul angajaților care ar demisiona dacă vaccinarea anti-COVID ar deveni obligatorie, de două ori mai mare în România decât media globală

Sondaj: Numărul angajaților care ar demisiona dacă vaccinarea anti-COVID ar deveni obligatorie, de două ori mai mare în România decât media globală
Foto: Pixabay

Numărul angajaților care ar demisiona, dacă s-ar institui vaccinarea anti-COVID obligatorie, este de două ori mai mare în România față de media globală, arată un sondaj Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, realizat în 33 de țări, inclusiv în România.

Ce spun angajații despre măsurile anti-COVID ce ar trebui impuse la locul de muncă

În medie, 78% dintre angajați sunt de acord că ei și colegii lor ar trebui să fie vaccinați cu schema completă. 74% au spus că sunt de acord ca ei și ceilalți să fie testați regulat, iar 81% s-au pronunța pentru purtarea măștii.

Acestea sunt mediile, dar procentele variază de la țară la țară. În statele din Asia de Sud, Asia de Est, America Latină și în Arabia Saudită, procentul celor care susțin astfel de reguli e mai mare decât în Europa Centrală și de Est, în nordul Europei și în Statele Unite.

Dacă angajaților li s-ar impune să se vaccineze sau să se testeze gratuit pentru a-și păstra slujba, 68% ar alege vaccinarea și 12% testarea. 9% au răspuns că ar încerca să ocolească aceste reguli și, în același timp, să-și păstreze locurile de muncă. În schimb, 5% au spus că ar demisiona, arată studiul citat de Libertatea.

Numărul celor care spun că ar încerca să fenteze sistemul e de două ori mai mare decât media de 9% în țări precum Rusia, Turcia și Olanda. În România, Ungaria și SUA, de două ori mai mulți decât media de 5% spun că ar demisiona dacă li s-ar impune să se vaccineze sau să se testeze.

Cât de confortabili sunt angajații cu lipsa oricăror măsuri de prevenție

38% dintre angajați nu ar avea probleme să meargă la serviciu în absența oricăror măsuri de prevenție.

Dacă angajaților le-ar fi permis să muncească fără să poarte mască, să se testeze regulat sau fără să se vaccineze, în medie 31% s-ar simți inconfortabil, dar ar merge oricum la muncă, 25% ar prefera telemunca, iar 6% ar demisiona.

În Rusia, Polonia, Danemarca, Ungaria, Suedia, Elveția, Statele Unite s-a înregistrat o majoritate a celor confortabili cu mersul la muncă în lipsa oricăror măsuri de prevenție. În China, în schimb, procentul acestora e de doar 12%.

În cadrul studiului, derulat în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie, au fost intervievați 14.401 de angajați din 33 de țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe