Sorin Cîmpeanu: Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile, deschise pe 13 septembrie pentru toți, vor putea rămâne deschise. Nicio ipoteză de lucru nu-i dezavantajează pe cei nevaccinați (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile, deschise pe 13 septembrie pentru toți, vor putea rămâne deschise. Nicio ipoteză de lucru nu-i dezavantajează pe cei nevaccinați (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, că elevii, părinții și profesorii vor ști cu cel puțin 10 zile înainte de începerea școlii cum anume se va realua predarea în actualul context pandemic. Cîmpeanu a precizat că există propuneri pentru ridicarea pragului ratei de infectare până la care școlile rămân integral deschise. Mâine va avea loc o discuție pe acest subiect. Ministrul a ținut să precizeze că, oricare ar fi măsurile, ele nu-i vor dezavantaja pe cei nevaccinați.

Sorin Cîmpeanu, despre scenariile pentru deschiderea noului an școlar

„Cel târziu în perioada 1 – 3 septembrie vom avea ordinul comun cu Ministerul Sănătății prin care cu cel puțin 10 zile înainte de 13 septembrie, începerea școlii, vom prezenta în detaliu toate măsurile pe care trebuie să le cunoască școlile, părinții și elevii.

Opțiunea numărul 1 rămâne prezența fizică în 13 septembrie în toate școlile.

Mâine, de la 10.00, vom avea o discuție convocată de premier, la care vor participa ministrul Sănătății, eu, reprezentantul CNSU, reprezenantul CNCAV, cel al INSP și unul de la Administrația Prezidențială. Vor fi discutate toate ipotezele de lucru. Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile deschise pe 13 septembrie pentru toți elevii vor putea rămâne dechise. Până acum erau scenariile verde, galben, roșu. Școlile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de 1 la mie rata de infectare.

Există opțiunea de ridicare a acestui nivel până la care școlile rămân în totalitate deschise, cu respectarea regulilor de protecție. Pragul ține de competența Ministerului Sănătății și a INSP. Sper să agreăm acest lucru mâine. Îl vom anunța înainte de publicarea Ordinului comun. Când se va depăși acest prag pe care îl stabilim mâine, vom vedea ce măsuri trebuie luate.

O precizare importantă: nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, dar vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele luate în calcul pentru mâine nu dezavantajează persoanele nevaccinate, fie ele profesori sau elevi, dar cei vaccinați vom vedea ce avantaje au în definirea acestor scenarii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.