Sorin Cîmpeanu: Obiectivul e reluarea școlii pe 13 septembrie, cu prezența fizică. Profesorii ar putea fi testați COVID doar dacă au simptome / Ministrul nu e de acord cu vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Obiectivul e reluarea școlii pe 13 septembrie, cu prezența fizică. Profesorii ar putea fi testați COVID doar dacă au simptome / Ministrul nu e de acord cu vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat luni, pentru B1 TV, că obiectivul său este redeschiderea școlilor din 13 septembrie cu prezența fizică la ore, dat fiind că predarea online a dus la piederi educaționate însemnate. Acesta a mai spus că nu este de acord ca profesorii să fie obligați să se vaccineze anti-COVID-19 și nici ca aceștia să plătească testele COVID din propriile salarii. Cîmpeanu a mai precizat că au loc acum discuții cu Ministerul Sănătății privind testarea COVID a personalului din învățământ, iar concluzia pare a fi aceea ca testarea cadrelor didactice să se facă doar în cazurile simptomatice.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Dan Gabor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cîmpeanu, despre desfășurarea noului an școlar, vaccinarea și testarea COVID a profesorilor

„Principalul obiectiv e reluarea școlii pe 13 septembrie, cu prezența fizică. Am pledat pentru prezența fizică în școli încă de la preluarea mandatului. În absența posibilității de a face școală cu prezență fizică, pierderile educaționale au fost mari și foarte mari și rămân greu de recuperat. Trebuie să aplicăm toate măsurile pentru stoparea acestor pierderi, e nevoie de prezență fizic la ore.

Personalul din învățământ rămâne cea mai numeroasă categorie socio-profesională în valoare absolută care s-a vaccinat. Sunt adeptul prezentării de argumente pentru necesitatea vaccinării indiferent câte eforturi presupune acest lucru. Nu sunt adeptul obligativității.

Suntem în discuție cu Ministerul Sănătății pentru a vevdea în ce fel trebuie aplicată testarea personalului din învățământ. Ne îndreptăm către o concluzie conform căreia testarea să se facă la cazurile simptomatice. Vom vedea dacă DSP-urile pot asigura aceste costuri cu testarea. Trebuie luate în paralel alte măsuri, precum asigurarea unor accțiuni de vaccinare la nivelul cabientelor medicale din școli”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Ministrul Educației a mai sus că nu e de acord ca profesorii să plătească din banii lor testele COVID.

„Îmi place să cred că un eventual al patrulea val nu va avea efecte atât de grave încât să periclieze relurea școlii cu prezența fizică”, a continuat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că orele remediale vor continua pe tot parcursul viitorului an școlar.