Spectacol pe râul Olt. Specialiștii explică de ce vin aici zeci de specii, an de an

Spectacol pe râul Olt. Specialiștii explică de ce vin aici zeci de specii, an de an
Sursă foto: Pixabay - naturepic

Zeci de specii, lebede, raţe sălbatice,egrete, au revenit pe râul Olt și au făcut spectacol. Zona este declarată arie de protecție specială şi creează habitatul prielnic pentru numeroase specii de păsări, scrie Observator.

De ce vin aici, anual, zeci de specii

De la Râmnicu Vâlcea şi până la vărsarea în Dunăre, au fost identificate peste 90 de specii de păsări. Unele dintre ele sunt protejate și în Uniunea Europeană.

Ion Croitoru, specialist în biodiversitate, explică că, în ultimii 35 de ani, fauna s-a îmbogățit. Totul datorită restrângerii activităților industriale din localitățile prin care trece Oltul. Astfel, nivelul de poluare din zonă a scăzut.

„Dacă vrem să ne uităm dacă un habitat, o zonă este nepoluată, ne putem da seama de multitudinea de specii de păsări. Sunt un indicator al zonei că nu este poluat. Pește exista și până în ’89 foarte mult pe Olt […]. Acum, dacă s-a restrâns activitatea industrială în lungul Oltului, peștele de apă dulce, pește bun, inclusiv speciile de păsări au simțit această schimbare și de asta s-au și înmulțit foarte mult. Până în ’89-’90 nu existau foarte multe păsări pe Olt, chiar dacă erau lacurile de apă dulce, dar nu era hrana care le plăcea lor. Lebedele se duceau în Delta Dunării. Iar acum în zona noastră vine să se hrănească și pelicanul creț”, a explicat Ion Croitoru.

Zona oferă o priveliște spectaculoasă, astfel specialiștii îndrumă oamenii să vină să admire peisajul și păsările, cu un binoclu și un determinator de păsări.

Specialistul în biodiversitate spune că, în aprilie, se pot observa pupeze, iar, iarna, pot fi văzute lebede cormorani, rațe și lișițe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`