Studiu: 6 din 10 români nu vor să se vaccineze anti-COVID. Motivele pe care le invocă cetățenii (VIDEO)

Studiu: 6 din 10 români nu vor să se vaccineze anti-COVID. Motivele pe care le invocă cetățenii (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu mai este un secret pentru nimeni că vaccinarea nu este văzută cu ochi buni la noi în țară. 6 din 10 cetățeni români sunt hotărâți să nu se vaccineze, potrivit unui sondaj realizat de Reveal Marketing. Românii invocă posibilele reacții adverse dar și lipsa eficienței drept motivele pentru care nu au încredere în serul anti-COVID.

6 din 10 români spun că nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit unui sondaj efectuat de Reveal Marketing Research.

Procentul femeilor care refuză vaccinarea, mai mare ca cel al bărbaților

68% dintre cei care refuză vaccinul sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. Sondajul arată că numărul femeilor care refuză să se imunizeze este mai mare în comparație cu cel al bărbaților, diferența fiind de 10 procente.

10% dintre respondenți susțin că au trecut deja prin boală, iar alții susțin că preferă să respecte măsurile de protecție pentru a nu se îmbolnăvi. Printre cei care susțin aceste lucruri se numără, în special persoane cu venituri mari, care au vârste cuprinse între 16-24 de ani.

De ce nu se vaccinează românii

Potrivit studiului, principalele motive pentru care românii refuză imunizarea în fața COVID-19 prin vaccinare sunt: nesiguranța cu privire la eficiența serului; temerea cu privire la reacții adverse și nesiguranța cu privire la starea de sănătate de după vaccinare.

  • 46% sunt nesiguri cu privire la eficiența vaccinului
  • 53% se tem de reacțiile adverse asociate cu serul
  • 58% se gândesc la siguranța după imunizare

Motivele pentru care românii ales să se vaccineze

Conform sondajului, 64% dintre români s-au vaccinat pentru a nu se mai îmbolnăvi, dar si pentru a-i proteja pe cei din jurul lor. Ultimul argument a fost cel mai des invocat de persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Dorința de a-și relua activitățile a fost un alt motiv luat în calcul de mare parte dintre românii care s-au vaccinat.

  • 28% s-au vaccinat pentru a face călătorii în străinătate
  • 32% s-au vaccinat pentru a-și putea vizita părinții
  • 53% s-au vaccinat pentru a-și relua activitățile
  • 64% s-au vaccinat pentru că nu vor să se îmbolnăvească

Doar 15% dintre români consideră că este bine te imunizezi. Cu toate acestea, intenția de vaccinare în rândul românilor a crescut cu patru procente față de luna ianuarie.

Sondajul a fost efectuat în perioada 6-10 octombrie de Reveal Marketing Research, prin intermediul unor interviuri online. În total, au fost realizate 1.012 interviuri pe un eșantion reprezentativ la nivel național.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
11:35 - Încă 448 de decese asociate COVID-19. Au fost depistate 16.110 cazuri noi de infectare la nivel național
11:30 - Continuă consultările la Cotroceni. La discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a intrat delegația PSD (VIDEO)
11:28 - Dacian Cioloș: USR nu va vota un guvern minoritar. Obiectivul este de a reface coaliția guvernamentală PNL-USR-UDMR cu un alt premier în locul lui Florin Cîțu
11:17 - Marcel Ciolacu: Știam cu toții că anticipatele nu se pot ține acum, dar credem în continuare că după eșecul guvernării de dreapta varianta cea mai bună e întoarcerea la români (VIDEO)
11:13 - Squid Game nu mai e pe piedestal. Serialul care aduce și mai mulți abonați pe Netflix
10:58 - Fotografia atribuită Charlie Hebdo despre criza sanitară din România, un fake. Imaginea a fost distribuită intens pe rețelele sociale din România (FOTO)
10:33 - Catherine Zeta-Jones se mută în Castelul Peleș (VIDEO)
10:29 - Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Două săptămâni de vacanță vor putea fi compensate. Mai mult, nu”. CNSU pregătește noi măsuri (VIDEO)
10:26 - PNL, vot în unanimitate pentru varianta Nicolae Ciucă premier, varianta promovată de Klaus Iohannis, într-un guvern minoritar cu UDMR. Votul lasă o portiță deschisă pentru o colaborare cu PSD (surse)
10:22 - Sorin Cîmpeanu: Cele 70 de milioane de teste non-invazive vor fi achiziționate în timpul vacanței / Doar pe jumătate din teritoriul României se poate asigura viteza minimă de internet pentru predarea online (VIDEO)