Surse: Termoenergetica vrea să mărească prețul de transport al agentului termic în București cu aproximativ 85%. Prețul gigacaloriei ar crește de la 506 lei cât este în prezent, la aproape 900 de lei

Surse: Termoenergetica vrea să mărească prețul de transport al agentului termic în București cu aproximativ 85%. Prețul gigacaloriei ar crește de la 506 lei cât este în prezent, la aproape 900 de lei
Foto: Hessam Nabavi (Unsplash.com)

Claudiu Cretu, directorul general al Termoenergetica, a trimis o nota catre PMB prin care vrea să mărească prețul de transport al agentului termic cu aproximativ 85%, mizând pe faptul că opinia publică nu va înțelege sursa creșterii tarifului final pentru căldura din Capitală. Primarul General se opune vehement unei astfel de creșteri, deoarece acest lucru ar arunca în aer prețul final al gigacaloriei din București. Astfel, prețul gigacaloriei ar crește de la 506 lei cât este în prezent, la aproape 900 de lei.

Potrivit surselor B1TV.RO, întregul demers este opera USR București, coordonată de Vlad Voiculescu, și care a făcut numirile în conducerea Termoenergetica.

Demersul lui Cretu vine in contextul in care se caută soluții pentru a compensa creșterea prețului la gigacalorie. Nicușor Dan a precizat în conferința de presă susținută azi faptul că Primăria Capitalei își propune să compenseze cât mai mult din creșterea prețului la căldură pentru bucureșteni.

Numai că întregul efort ar putea fi anulat de Termoenergetica. Astfel, dacă pe lângă creșterea de producție, compania va adăuga și creșterea prețului de transport al agentului termic, Primăria Capitalei nu va reuși să acopere decât o mică parte din creșterea totală a gigacaloriei. Acesta este și motivul pentru care Nicusor Dan ia în calcul să ceară demiterea șefului Termoenergetica.

ANRE, undă verde pentru creșterea prețului la energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România, care sunt cu până la 96% mai mari decât anul trecut, din cauza scumpirii gazelor.

Creșteri mai mici de prețuri au fost aprobate doar pentru Complexul Energetic Oltenia – 21,43%, CET Govora – 22,01% și UATAA Motru – 22,68%.

La polul opus, cele mai mari scumpiri au fost aprobate pentru: SC Rulmenți SA Bârlad – 96,29%, Termoficare Oradea – 95,67%, CET Botoșani – SC Modern Calor – 94,77% și CET Arad – 94,64%.

În acest contet, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri că municipalitatea nu va putea să subvenționeze 100% creșterea prețului la căldură, dar că va acoperi o parte din cheltuieli. Mai exact, primăria poate crește subvenția de la 950 milioane cu circa 200 de milioane, însă nu promite că subvenția va acoperi 100% creșterea de tarif.

Cum este format prețul gigacaloriei din București

La ora actuală, prețul gigacaloriei din București se compune din costurile de producție (206 lei fără TVA) și de transport al energiei termice (220 de lei fără TVA). Prețul final al gigacaloriei ajunge la 506 lei, sumă din care Primăria Capitalei achită 340 de lei, iar bucureștenii restul.

Pe fondul deciziei luate recent de ANRE, costul de producție al gigacaloriei s-a majorat de la 206 lei la 329 lei (ambele prețuri fiind fără TVA). Mai mult, directorul general al Termoenergetica propune majorarea tarifului de transport al energiei termice – de la 220 lei la 410 lei (ambele prețuri fiind fără TVA).

Dacă s-ar aplica această majorare, costul total al gigacaloriei ar ajunge la 739 lei fără TVA, o majorare care nu ar mai putea fi compensată decât într-o mică măsură de Primăria Capitalei, având în vedere că sumele necesare pentru achitarea creșterii de costuri la căldură ar depăși cu mult bugetul alocat pentru anul în curs, respectiv suma de 950 milioane lei.

Ultima oră
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă