Sute de foști politicieni își cer pensiile speciale înapoi, în instanță. Printre aceștia, foști premieri și miniștri

Sute de foști politicieni își cer pensiile speciale înapoi, în instanță. Printre aceștia, foști premieri și miniștri

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă una dintre cele mai des întâlnite solicitări ale populației, mai ales în perioada campaniilor electorale. Pensiile speciale ale parlamentarilor,introduse în timpul guvernării PSD, au cea mai proastă „reputație”. Totuși, nemulțumiți de proiectul votat în februarie anul curent, care anulează aceste venituri, sute de beneficiari s-au organizat și au acționat în instanță.

Nume celebre de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru a-și recupera pensiile speciale. De exemplu, fostul ministru Petre Daea, alături de alți foști trei parlamentari au acționat în instanță, cauză care a fost declinată către Curtea de Apel Craiova.

La rândul său, Adrian Năstase, fost premier, a dat în judecată Camera Deputaților, în luna aprilie și așteaptă vineri, 18 iunie, o decizie. Tot în aprilie a inițiat un proces și fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea. Pe data de 22 iunie va avea loc prima ședință a completului de la Secția a VIII-a de Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.

Eliminarea pensiilor speciale, o lege care a trecut fără probleme de votul Parlamentului

Printre politicienii vizibili de-a lungul timpului, care și-au cerut înapoi pensile speciale, se mai numără Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Dan Agathon, Ion Ariton și Ioan Oltean.

Până la votarea proiectului, pentru eliminarea pensiilor, existau 800 de beneficiari, foști deputați și senatori.Parlamentul a decis pe 17 februarie eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat.

La scurt timp după ce legea pentru eliminarea pensiilor speciale a trecut „en fanfare” de Parlament, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR legea. Renate Weber, în schimb, a declarat că nu a identificat motive de neconstituționalitate.

Ultima oră
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale