Sute de foști politicieni își cer pensiile speciale înapoi, în instanță. Printre aceștia, foști premieri și miniștri

Sute de foști politicieni își cer pensiile speciale înapoi, în instanță. Printre aceștia, foști premieri și miniștri

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă una dintre cele mai des întâlnite solicitări ale populației, mai ales în perioada campaniilor electorale. Pensiile speciale ale parlamentarilor,introduse în timpul guvernării PSD, au cea mai proastă „reputație”. Totuși, nemulțumiți de proiectul votat în februarie anul curent, care anulează aceste venituri, sute de beneficiari s-au organizat și au acționat în instanță.

Nume celebre de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru a-și recupera pensiile speciale. De exemplu, fostul ministru Petre Daea, alături de alți foști trei parlamentari au acționat în instanță, cauză care a fost declinată către Curtea de Apel Craiova.

La rândul său, Adrian Năstase, fost premier, a dat în judecată Camera Deputaților, în luna aprilie și așteaptă vineri, 18 iunie, o decizie. Tot în aprilie a inițiat un proces și fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea. Pe data de 22 iunie va avea loc prima ședință a completului de la Secția a VIII-a de Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.

Eliminarea pensiilor speciale, o lege care a trecut fără probleme de votul Parlamentului

Printre politicienii vizibili de-a lungul timpului, care și-au cerut înapoi pensile speciale, se mai numără Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Dan Agathon, Ion Ariton și Ioan Oltean.

Până la votarea proiectului, pentru eliminarea pensiilor, existau 800 de beneficiari, foști deputați și senatori.Parlamentul a decis pe 17 februarie eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat.

La scurt timp după ce legea pentru eliminarea pensiilor speciale a trecut „en fanfare” de Parlament, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR legea. Renate Weber, în schimb, a declarat că nu a identificat motive de neconstituționalitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`