TAB scufundat la FETEȘTI în timpul unui exercițiu NATO: Militarii s-au salvat în ULTIMA CLIPĂ (FOTO și VIDEO)

TAB scufundat la FETEȘTI în timpul unui exercițiu NATO: Militarii s-au salvat în ULTIMA CLIPĂ (FOTO și VIDEO)

rei soldaţi au reuşit să scape în ultima clipă dintr-un transportator amfibiu blindat. Asta după ce maşina de război în care se aflau soldaţii a început să prindă apă în timp ce trecea Dunărea. Totul s-a intamplat în timpul exerciţiului NATO Saber Guardian 2017.Unul dintre aceste Taburi este acum pe fundul fluviului Dunărea. Incidentul a avut loc în timpul unei simulări de trecere a brațului Borcea, la care au participat aproximativ 2.000 de soldați, în cadrul exerciţiului NATO Saber Guardian 2017.

Pentru acest exercițiu s-au folosit transportatoarele blindate amfibii pe care armata română le are în dotare. Un TAB a intrat în apă, a parcurs câteva zeci de metri, iar la un moment dat apa a dat năvală în interiorul vehiculului de război şi s-a scufundat. Militarii aflați în blindat au ieșit în siguranță și au fost preluați de o barcă aflată în apropiere.

În prezent, transportatorul se află pe fundul Dunării, la aproximativ zece metri adâncime, după ce s-a încercat fără succes remorcarea transportatorului blindat. Acesta nu a putut fi retras din cauza curenţilor foarte puternici.

TAB-ul 77 este un vehicul blindat produs la Moreni, care are o vechime de 40 de ani, fiind unul dintre cele mai răspândite blindate aflate în dotarea forțelor armate Române, dar care a ajuns la limita uzurii morale și fizice. Armata are în plan înlocuirea TAB-urilor vechi, însăpânăîn prezent s-a reușit achizitionarea doar a câtorva zeci de transportoare blindate Piranha aflate în dotarea brigăzii de la Craiova.

Pentru restul de TAB-uri de înlocuit, circa 600 conform nevoilor detaliate ale MApN-ului, statul român a semnat o înțelegere cu nemții de la Rheinnmetal pentru producerea de transportoare blindate moderne la uzina de la Moreni. Deocamdată, însă, nu s-a formulat o comandăfermădin partea MApN. Scufundarea TAB-ului în Dunăre aduce din nou în prim plan pregătirea tehnicăprecarăa Armatei Române, dupăce în urmăcu aproximativ o lună,un camion militar având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânatori de Munte s-a răsturnat într-o prăpastie în județul Argeș, accidentul care s-a soldat cu trei morți.

TAB scufundat la FETEȘTI în timpul unui exercițiu NATO

#DIRECT_ONE_qs5uwb#

Urmăriți B1TV.ro și pe