Tanczos Barna: Acele vremuri cu defrișări masive au apus / Suprafața plantată de pădure e cel puțin egală cu cea tăiată

Tanczos Barna: Acele vremuri cu defrișări masive au apus / Suprafața plantată de pădure e cel puțin egală cu cea tăiată
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului, a susținut că scurgerile masive de apă de pe versanți, în urma ploilor torențiale din ultimele zile, au avut loc și din cauza tăierilor istorice de păduri din zonele respective.

Cele mai recente date, din 2019, arată că, în fiecare oră, în România se taie peste trei hectare de pădure. Ministrul Mediului spune, însă, că acest lucru nu mai e valabil.

ONG-urile vorbesc în continuare de defrișări masive, iar toate acestea se întâmplă pentru că nu există o legislație care să combată cu adevărat fenomenul și pentru că hoții de lemne acționează de multe ori având protecție la nivel de autorități, scrie Digi24.

Tanczos Barna, despre defrișările ilegale de pădure

„Ar trebui să combat 90% din afirmațiile dumneavoastră. În anumite locații, mai ales în zonele de deal și de munte, acestea pot fi cauzate de tăierile istorice de păduri. Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri, cu defrișările masive unde au dispărut păduri de pe versanți, unde sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară.

Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare. Asemenea fapte nu se mai comit, pentru că măsurile luate de Parlament – legislația înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri și introducerea SUMAL 2, împreună au stopat un fenomen care a caracterizat România acum 5 sau 10 ani”, a declarat Tanczos Barna, la Digi24.

Acesta a precizat că tăieri ilegale de pădure mai sunt doar „în zonele unde se exploatează legal, și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și să transporte pe drumurile publice”.

Totuși, spune Tanczos, multe din aceste fapte sunt depistate. Peste 20.000 de controale au loc anual.

Tanczos Barna, despre analiza experților de mediu

Despre analiza din 2019, potrivit căreia trei hectare de pădure dispar în fiecare oră, ministrul Mediului a spus: „Este o analiză aberantă, pentru că acolo unde se taie la ras, se și plantează. În România, dacă această cifră ar fi adevărată, ar fi trebuit să dispară toate pădurile, să nu mai avem niciun hectar de pădure în țară”.

„Este o analiză greșită. Se ia în calcul doar suprafața tăiată și nu se ia în calcul suprafața plantată și creșterea anuală. Pot să afirm fără să exagerez, că suprafața plantată este cel puțin egală cu suprafața tăiată. Masa lemnoasă care crește în pădurile României este mai mare decât cea exploatată”, a mai declarat ministrul Tanczos Barna.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:06 - Noul clasament WTA. Pe ce loc a coborât Simona Halep. Schimbările majore după Australian Open 2023
11:06 - INTERVIU. Regizorul Radu Jude: „Când anumite teme istorice au fost trecute sub tăcere decenii de-a rândul poate apărea un efect de respingere din partea unei anumite părți a societății”
11:04 - Actrița Annie Wersching, din producții ca „24” sau „Vampire Diaries”, a murit la vârsta de 45 de ani
10:57 - Imagini de la petrecerea memorabilă a Anastasiei Soare în America. Jennifer Lopez, Kim Kardashian și Oprah Winfrey au fost invitate
10:49 - Marilu Dobrescu, implicată într-un accident rutier. Influencerița a povestit totul pe pagina de Instagram: „Efectiv înnebunesc”
10:46 - 130.000 de curcani au fost îngropați duminică, la Codlea, după ce s-a descoperit focarul de gripă aviară. Există suspiciuni că boala s-a extins și la o fermă cu un efectiv de peste 110.000 de păsări
10:21 - Fermierii din România și din alte țări din estul UE, se plâng că cerealele ieftine din Ucraina au invadat piața și cer despăgubiri
10:20 - Rusia susține că eventuale discuții cu Ucraina au devenit „inutile” după decizia SUA și a „vasalilor săi” de a trimite tancuri
10:20 - Ramona Olaru: „Nu este o combinație și nici nu stau pe o grămadă de bani”. În ce nu investește niciodată asistenta TV
10:16 - Scandal uriaș la o școală din Municipiul Bacău! Un elev de clasa a II-a și-a sărbătorit ziua cu o cântăreață de muzică populară, cameramani și animatori