Toate paturile ATI de la Institutul ”Matei Balș” și Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală sunt ocupate. „O multiplicare foarte drastică a cazurilor COVID ne ridică multe semne de îngrijorare”

Toate paturile ATI de la Institutul ”Matei Balș” și Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală sunt ocupate. „O multiplicare foarte drastică a cazurilor COVID ne ridică multe semne de îngrijorare”
Foto: Inquam Photos / Virgil Sionescu

Numărul tot mai mare de infectări zilnice cu coronavirus se vede și în secțiile de Terapie Intensivă unde sunt internați pacienții COVID-19. La Institutul ”Matei Balș” din București sunt ocupate toate cele 19 paturi ATI, iar la Spitalul ”Victor Babeș” tot din Capitală sunt ocupate toate cele șapte. Medicii susțin că ajung în unitățile sanitare tot mai mulți tineri nevaccinați. Spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei, acum mai ales tinerii sunt afectați.

Se umplu secțiile ATI cu pacienți COVID

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, a declarat, pentru News.ro, că în curând încă o secţie a unităţii sanitare va fi transformată în secţie COVID: „În momentul de faţă sunt cam 120-130 de pacienţi cu Covid internaţi în spital, 7 în terapie intensivă în acest moment, adică toate locurile disponibile. (…) Deci avem 4 secţii acum pentru Covid, inclus aici şi ATI-ul, şi vom mai schimba din nou profilul unei secţii întregi în Covid pentru că nu mai facem faţă cu celelalte secţii, în special cu locurile de oxigen, cu necesar de oxigen”.

Medicul a mai susținut că noua tulpină de coronavirus e mult mai contagioasă și determină o severitate mai mare a cazurilor: „Lucrurile s-au întâmplat extrem de repede şi ceea ce vedem de la o zi la alta, o multiplicare foarte drastică a cazurilor ne ridică foarte multe semne de îngrijorare în acest moment”.

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală a declarat, pentru News.ro, că „avem 160 de pacienţi, ceea ce înseamnă că am depăşit undeva la 70% din locurile de internare. Dacă vorbim doar de terapie intensivă, din păcate acolo ele sunt ocupate. Sunt 19 paturi de ATI”.

„Ne aşteptăm ca şi tinerii, care interacţionează mult şi care într-un procent destul de important nu sunt vaccinaţi, să se infecteze, vom găsi în acest val mai mulţi tineri infectaţi. Pacienţii sunt de vârstă medie, undeva spre 40 de ani (…) Cei care fac forme severe şi ajung în ATI majoritatea sunt, fără discuţie, nevaccinaţi. (…) Din păcate, pentru paturile de terapie intensivă nu ne descurcăm decât cu cei care sunt ai noştri din spital. (…) Este greu să primeşti pacienţi critici din alte locuri din ţară pentru că nu avem nici pentru noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu.